4 неловки ситуации по празниците и как да се справим с тях

Празниците – най-прекрасното и радостно време от годината. Понякога обаче не е така. Кой от нас не е сядал на масата за вечеря, обвит в неловкост или нещо по-лошо – случайно е казал нещо неправилно и е добавил още масло в огъня на зараждащия се семеен спор? Признайте си, всички сме го правили и то не само веднъж.

Тъй като коледните празници наближават, много добре знаем, че неловките ситуации могат да се редят една след друга. Затова обърнахме внимание на няколко често случващи се проблема, които са познати до болка на всеки от нас. На помощ идва експертът по етикет Маги Олдъм, която ни разкрива как да заобиколим неловки теми, как да настаним бивши гаджета на празничната трапеза и как да кажем на приятелите ни с деца, че партито е само за възрастни.

Трябва ли винаги да носим подаръци?
Ако партито е организирано в дома на канещите, тогава да. Най-добрите подаръци за домакините включват бутилка вино, ароматна свещ или пък коледна звезда в саксия. Маги Олдъм съветва да избягвате големите букети, които изискват поставяне във ваза, защото това може да затрудни домакините. Те трябва да отделят време, за да намерят подходящ съд, да видят къде ще го сложат, а след два-три дни да изхвърлят цветята. Спестете им време и нерви и просто им подарете цвете в саксия.

Ако събитието е на публично място, може да пропуснете подаръка към канещите. „Тук може да изразите благодарност от поканата с малка картичка или пък красив имейл, с който потвърждавате присъствието си“, казва Олдъм пред InStyle.

Теми, които да избягвате
Според Олдъм, празничните разговори трябва да бъдат леки и забавни. Хубаво е да избягвате теми, които могат да породят разгорещен спор, който да се превърне в безсмислени нападки между различните страни. Разбира се, темата табу е политика. Винаги ще има много гледни точки относно състоянието на държавата и какво може да се промени в нея. Но празнуването на Коледа или Нова година не е времето за това обсъждане.

Освен това, празниците могат да бъдат малко по-тежки за определени хора, които наскоро са изгубили близък или пък преминават през лични драми. Затова е по-добре да избягвате задаването на твърде персонални въпроси. Придържайте се към по-забавни теми, обсъждайки различни комични ситуации в офиса или пък говорете за успехите, които сте постигнали през годината.

Ставате свидетел на разгорещен спор, какво да правите?
Ролята на всеки домакин е да осигури едно приятно и забавно тържество, в което всичко да мине без проблеми. Понякога обаче има гости, които решават да се скарат за най-малкото нещо и тогава именно домакинът трябва да се намеси, за да потуши страстите. „За да не ги излагате пред другите, поканете единия от спорещите да ви помогне в кухнята, за да го отделите от конкурента му“, казва Олдъм пред InStyle. По този начин ще охладите ситуацията и ще имате възможност да продължите с празничните си веселби.

Оставете децата у дома
Ако искате да правите парти без деца, трябва да се постараете гостите ви да го разберат. Според Олдъм, всичко се крие в поканите. Хубаво е да напишете, че събитието е само за възрастни или пък да измислите нещо забавно, с което да покажете, че е по-добре децата да останат вкъщи.

Това, което не трябва да използвате са преките изречения. „Без деца“ или „Децата не са добре дошли“ е непозволено. Това може да накара много от гостите ви да се обидят и въобще да не дойдат, дори и да искат да прекарат малко време далеч от малчуганите си. Опитайте се да извъртите нещата така, че да бъдат приемливи и да примамите приятелите си на едно парти, на което алкохолът ще е позволен за всички.

Източник: Tialoto

Коментари в сайта

Последни новини