Гигантският айсберг, който застрашава пингвините, се разцепи

Изображение 1 от 2

    Гигантският айсберг, който се придвижва към антарктическия остров Южна Джорджия и е заплаха за животните, се е разцепил на две части заради силните течения, съобщи "Гардиън".

    Айсбергът е загубил част от масата си и е сменил посоката на движение, каза учен, който следи движението му.

    Айсбергът А68А е доближил тази седмица западния бряг на острова, когато попаднал на силни течения. Те отклонили посоката на движение почти на 180 градуса, каза проф. Герайнт Тарлинг от Британския антарктически институт.

    Откъсналото се парче от гигантския ледник вече е отделен айсберг, получили името A68D.
    Учените наблюдават от седмици масивния айсберг, който по последни данни бе с площ от 4200 кв. км и се движеше бързо към антарктическия остров. Те се опасяваха, че той може да се блъсне в острова и да навреди на пингвините, както и на подводните екосистеми.

    В петък А68А бе на около 50 км от западния бряг на острова. Посоката на движението му обаче се промени на югоизток, което вероятно ще го отдалечи от брега, но може би след известно време ще наближи източния бряг на острова. Проф.Тарлинг предупреждава, че екологичната катастрофа за местните екосистеми все още не е избегната.

    A68А се откъсна от шелфовия ледник Ларсен през юли 2017 г. Остров Южна Джорджия, разположен в южната част на Атлантическия океан, е британска отвъдморска територия. 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини