Влюбен мъж прекоси Ирландско море с джет, за да види приятелката си

Арестуваха мъж, прекосил Ирландско море с джет, за да види приятелката си. Той пътувал по вода от Шотландия до остров Ман, но в крайна сметка бил задържан за нарушаване на противоепидемичните мерки.

Четири часа и половина продължило морското пътешествие на 28-годишния Дейл Маклафлан в петък сутринта. Той успял да стигне до град Рамзи, а след това продължил пеша до столицата на острова - Дъглас, където живее любимата му.

Съгласно действащите закони на Ман само чужденци със специално разрешително имат право да влизат на острова. 

В съда защитникът на 28-годишния младеж заявил, че той страда от депресия и се борел с нея, без да вижда с приятелката си.

Маклафлан признал, че е пристигнал незаконно на острова. Освен всичко останало, младият мъж признал, че никога преди това не е карал джет.

Маклафлан се срещнал за първи път с новата си любов през една септемврийска нощ, след като получил разрешение да прекара четири седмици на работа на острова, където действат строги гранични правила по време на пандемията.

След като се завърнал у дома, Маклафлан се опитал да се върне на острова, за да сe види новaта си любов, но властите му отказали разрешение.

Затова той купи джет и потеглил през Ирландско море. След като най-накрая стигнал до дома на приятелката си, излезли заедно по клубове, станало ясно на изслушването в съда.

Тя не е била наясно с опасното му пътуване и смятала, че той работи на острова от няколко седмици, според BBC.

Когато полицай попитал за адреса на Маклафлан, той дал този на приятелката си вместо своя. Младежът бил арестуван в неделя, след като служителите извършили допълнителни проверки.

Осъждайки го на 4 седмици арест, заместник-върховният съдебен изпълнител Кристофър Ароусмит заяви, че Маклафлан е направил "съзнателен и умишлен опит да заобиколи" граничните ограничения, потенциално излагайки общността на риск. 

Той допълва, че "внимателно планираното" пътуване е поставило младежа в "много реален риск" да пострада.

Ситуацията с Covid-19 на остров Ман

На остров Ман има само 373 потвърдени случая на Covid-19 от март насам, като в момента са четири активни случая и нито един в болница.

За хората на острова властите отмениха всички ограничения върху обществения живот.

На уебсайта на местната власт пише: "Всяко законово изискване за социално дистанциране в нашата общност беше премахнато на 15 юни. От бизнеса вече не се изисква законно да предприема стъпки във връзка със социалното дистанциране, като например насърчаване на служителите да работят от вкъщи или ограничаване на броя на клиентите в магазините".

Все още обаче има строги гранични правила, за които правителството признава, че вероятно ще останат в сила "още известно време".

Настоящото "Ниво 4" позволява на тези, които живеят на острова, да правят несъществени пътувания извън острова, но трябва да се самоизолират за 14 дни след завръщането си.

Тези, които не живеят на острова, трябва да попълнят регистрационен формуляр и да получат разрешение за влизане, за да бъдат допуснати на остров Ман.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини