Първият ваксинационен център за имунизация срещу COVID-19

Изображение 1 от 3

    Първият ваксинационен център за имунизация срещу COVID-19 е пред Столичната регионална здравна инспекция /СРЗИ/. На разположение са две линейки, като при възникване на някакъв тип спешна нужда пациентът ще бъде транспортиран, обясни пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. При необходимост от разкриване на такъв тип центрове имаме възможност да разкрием още два в София, допълни той.

    Към момента желаещите да се ваксинират медицински специалисти са около 33 на сто, но от някои лечебни заведения продължава да се подава информация за още желаещи, допълни министър Ангелов. Работим по създаването на форма за информирано съгласиe и ще търсим всички отговори на въпросите, които задават хората, за да може информацията да стигне до тях такава, че те да могат да направят своя информиран избор, добави още той. Министър Ангелов припомни, че към настоящия момент има информация, че ваксините са едно- и двудозови, но все още няма утвърдена тяхна кратка характеристика. Вероятно ваксинирането на българските граждани ще започне в началото на следващата година.

    Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че около 40 на сто от работещите в общинските болници са заявили до този момент желанието си да се ваксинират.

    До края на седмицата директорите на шестте регионални здравни инспекции, отговарящи за шестте региона в страната, трябва да направят пътна карта за съответния регион и спецификите на мястото и ако се налага, ще се създадат такъв тип ваксинационни центрове. Обикновено такъв тип центрове се създават в големите градове, каза още министър Ангелов.
    В отговор на въпрос дали трябва да се ваксинират преболедувалите коронавирусната инфекция министър Ангелов припомни мнението на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, според който това не би било опасно за тяхното здраве. Това се отнася и за хората, които в момента на ваксинирането биха могли да са положителен за коронавирус резултат, но нямат изявена симптоматика.

    Много е рано да се отговори за поетапно разхлабване на мерките, коментира министър Ангелов думи на министър Деница Сачева от тази сутрин. Предстои среща с БЛС, с други съсловни организации, с колеги министри обсъждаме очакванията на представителите на различните сектори и ще се опитаме да направим най-доброто за гражданите, увери той. Като министър на здравеопазването категорично не мога да се съглася, че цената, която плащаме с живота на толкова български граждани, не мога да се съглася с разхлабване на мерките, допълни той.

    По време на среща с вицепремиера Томислав Дончев днес са били обсъдени предложенията за максимално безопасно обезпечаване на изборния процес, но все още не сме готови с финалния вариант, добави още министър Ангелов. Наш ангажимент е да го организираме безопасно, включително и за участниците в секционните избирателни комисии.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини