Как се променя новият коронавирус

Новият коронавирус SARS-CoV-2, който обиколи света и отне живота на над един милион и половина души през последната година, мутира в седем основни щама, за да се адаптира към гостоприемниците си, съобщи Ройтерс.

Проследяването и разбирането на тези промени е от ключово значение за разработването на стратегии за борба с инфекцията Ковид-19, която вирусът причинява.

"Причината да се вгледаме в генома е да се опитаме и да разберем откъде е дошъл. Това е важна информация, за да прогнозираме какво да очакваме", каза Никола Спъриър, главен здравен инспектор на Южна Австралия след мащабното разпространение на зараза в щата в началото на ноември.

Ройтерс анализира над 185 000 геномни проби от най-голямата база данни в света с геномна секвенция на новия коронавирус Световна инициатива за споделяне на данни за грипа (Global Initiative on Sharing All Influenza Data (GISAID), за да покаже като доминирането в глобален мащаб на отделните щамове се променя във времето.

Оригиналният щам, засечен в Ухан, Китай, през декември 2019 г. е щамът L. В началото на 2020 г. вирусът мутира в щам S, последван от щамовете V и G. Последният се променя още до вариантите GR, GH и GV. Няколко други не така разпространени вариации са обединени в щама O.

Мутацията е промяна в генетичния материал на организма. Когато вирусът се размножава в милиони свои копия и се мести от гостоприемник на гостоприемник, не всички копия са идентични. Тези малки различия се натрупват, докато вирусът се предава и копира отново и отново.

В началото вирусът се разпространи бързо по света, като постоянно се появяваше на различни места и редовно избухваше на местно ниво. В тези периоди в базата данни са постъпвали данни за разнообразни комбинации от щамове.

След като държавите започнаха да затварят границите си, се забелязва поява на по-малко нови щамове и в страните, където са разпространени по-устойчивите щамове G, доминират те.

В Азия доминира оригиналният щам L, след като няколко страни, включително и Китай, бързо затвориха границите си и ограничиха движението. В Северна Америка и Европа, които не ограничиха така придвижването, поне не в началото, щамовете G имаха възможност да се разпространят и мутират доста по-бързо.

"Този вирус се предава на места и събития с потенциал за бързо разпространение, което означава, че за самия вирус не е нужно да бъде прекалено заразен", казва Катрин Бенет, ръководител на катедрата по епидемиология в здравния факултет на университета Дийкин в Мелбърн. "Ще ставаме свидетели на различни модели заради клъстерното разпространение".

Щамовете G в момента доминират в света. Мутацията D614G се очертава като най-разпространената. Най-новата мутация е щамът GV, който засега е изолирано представен в Европа. Според експертите не е ясно дали той се разпространява заради наличието на някакво предимство или защото засяга социално активни млади хора и туристи, особено през лятото.

Вирусът SARS-CoV-2 досега мутира бавно, което позволява на учените и политиците да реагират. Учените обаче са разделени по темата за въздействието на някои от мутациите. Някои експерти съобщават, че мутацията D614G е направила вируса по-способен да се разпространява, но други изследвания сочат обратното.

Независимо от това промените във вируса досега не са довели до мутации, които биха го направили устойчив на разработваните ваксини. Експерти, проследявали мутациите на вирусите на грипа и ХИВ, избягващи ваксините, предупреждават, че не е известно как би могъл да мутира занапред SARS-CoV-2. Затова най-добрият ход за избягване на мутациите, които биха направили вируса устойчив на ваксини, е ограничаване на разпространението и намаляване на възможностите му да мутира.

"Ако вирусът се промени значително, особено протеините по шиповете му, тогава би могъл да избегне ваксината. Искаме да забавим глобалното разпространение, за да му попречим", казва Бенет.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Пешо
    2 0
    19:35, 12 дек 2020
    Искаме бързо да похарчи парите докато овцете не са усетили
Последни новини