Рекорден спад на емисиите на CO2 за 2020 г. заради пандемията

Глобалния локдаун заради COVID-19 доведе до намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изкопаеми горива с приблизително 2,4 милиарда тона през 2020 г. - рекорден спад според изследователите от Университета на Източна Англия (UEA), Университета в Ексетър и Глобалния въглероден проект.

Спадът е значително по-голям от предишните значителни намаления - 0,5 (през 1981 и 2009 г.), 0,7 (1992 г.) и 0,9 (1945 г.) милиарда тона CO2 (GtCO2). Това означава, че през 2020 г. емисиите на изкопаеми CO2 се очаква да бъдат приблизително 34 Gt CO2, със 7% по-ниски в сравнение с 2019 г.

Емисиите от транспорта представляват най-големия дял от световния спад. Тези от наземния транспорт, като пътувания с кола, са паднали приблизително наполовина в пика на блокировките на COVID. Към декември 2020 г. емисиите от автомобилния транспорт и авиацията все още бяха под нивата си от 2019 г., съответно с приблизително 10% и 40%, поради продължаващите ограничения.

Общите емисии на CO2 от човешки дейности - от изкопаеми CO2 и промени в ползването на земите - се очаква да бъдат около 39 GtCO2 през 2020 г.

Докладът идва преди петата годишнина от приемането на Парижкото споразумение за климата на ООН в Париж, което има за цел да намали емисиите на парникови газове, за да ограничи глобалното затопляне. Всяка година е необходимо намаляване около 1 до 2 GtCO2 средно между 2020 и 2030 г., за да се ограничи изменението на климата в съответствие с целите му.

Международният екип, който стои зад годишната актуализация на емисиите, казва, че растежът на глобалните емисии на CO2 е започнал да се колебае, като емисиите се увеличават по-бавно през последните години, което може да бъде отчасти в отговор на климатичната политика. За десетилетието преди 2020 г. емисиите на изкопаеми въглеродни емисии намаляха значително в 24 страни, докато икономиката им продължи да расте.

Изследователите обаче предупреждават, че е твърде рано да се каже доколко емисиите ще се възстановят през 2021 г. и след това, тъй като дългосрочната тенденция в глобалните емисии от изкопаеми горива ще бъде до голяма степен повлияна от действия за стимулиране на световната икономика в отговор на пандемията.

Проф. Корин Льо Куре, професор в Училището по природни науки на UEA, допринесъл за тазгодишния анализ каза: "Всички елементи все още не са налице за трайно намаляване на глобалните емисии и емисиите бавно се връщат към нивата от 2019 г. Правителствените действия за стимулиране на икономиката в края на пандемията COVID-19 също могат да помогнат за намаляване на емисиите и за справяне с проблемите на изменението на климата."

"Стимулите, които спомагат за ускоряване на внедряването на електрически автомобили и възобновяеми енергийни източници и подпомагат ходенето и колоезденето в градовете, са особено навременни, предвид голямото безпокойство, наблюдавано в транспортния сектор тази година."

Намаляването на емисиите е по-изразено в САЩ (-12%) и страните от ЕС (-11%), където ограниченията на COVID-19 ускориха предишните намаления на емисиите от използването на въглища. Изглежда най-слабо е намалението в Китай (-1,7%), където ефектът от ограниченията на COVID-19 се компенсира нарастващите емисии. В допълнение, ограниченията в Китай настъпиха в началото на годината и бяха с по-малка продължителност, което даде на икономиката повече време за възстановяване.

Във Великобритания, която за първи път въведе мерки за блокиране през март, се очаква емисиите да намалят с около 13%. Големият спад на емисиите в Обединеното кралство се дължи на масовите ограничения на локдауна и втората вълна на пандемията.

В Индия, където се очаква емисиите на изкопаеми CO2 да намалят с около 9%, емисиите вече са били по-ниски от нормалните в края на 2019 г. поради икономически сътресения и силно производство на водна енергия, а ефектът COVID-19 вероятно е усилил тази тенденция.

В света ефектът от ограниченията на COVID-19 е повлиял на нарастващите емисии, като през тази година се очаква емисиите да намалят с около 7%.

В световен мащаб пикът на намаляването на емисиите през 2020 г. настъпи през първата половина на април, когато мерките за блокиране бяха максимални, особено в Европа и САЩ.

Емисиите от промишлеността, например производство на метали, химикали и производство, намалени с до една трета по време на блокирането на COVID-19 през пролетта. Досега обаче те вече са могли да се върнат до нива от близо или дори над 2019.

Въпреки по-ниските емисии през 2020 г., нивото на CO2 в атмосферата продължава да расте - с около 2,5 части на милион (ppm) през 2020 г. - и се очаква да достигне 412 ppm, осреднени за годината, 48% над нивата от предииндустриалната епоха.

Предварителните оценки показват, че емисиите от обезлесяване и други промени в земеползването за 2020 г. са подобни на предходното десетилетие, около 6 Gt CO2. Приблизително 16 Gt CO2 са отделени, предимно от обезлесяване, докато усвояването на CO2 от възстановяването на управляваната земя, главно след изоставяне на селското стопанство, са малко под 11 Gt CO2. 

Тази година пожарите за обезлесяване са по-малко в сравнение с 2019 г., най-високите нива на обезлесяване в Амазонка бяха от 2008 г. През 2019 г. пожарите за обезлесяване бяха около 30% над предходното десетилетие, докато други тропически емисии, главно от Индонезия, бяха два пъти по-големи, отколкото през предишното десетилетие, тъй като необичайно сухите условия насърчават изгарянето на торф и обезлесяването.

Сушата и океанът поглъщат около 54% ​​от общите емисии, предизвикани от човека.

Данните за глобалния бюджет за въглерод 2020 са публикувани днес в списанието Earth System Science Data.

DOI: 10.5194/essd-12-3269-2020

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини