Притеснителите промени в атмосферата продължават

Въпросът със замърсяването на атмосферата под влияние на човешката дейност е на дневен ред вече няколко десетилетия. Въпреки мерките, които се взимат, за да се ограничат парниковите газове и другите вредни ефекти от нашия живот и индустриализацията, негативните промени продължават да бъдат факт.

Нашият свят е в обвивка от сложни слоеве газове, образуващи атмосферата. Те имат предимно защитна функция, най-вече от слънчевите лъчи, и позволяват животът на планетата да е такъв, какъвто го познаваме. Но учени алармират, че в един от слоевете се наблюдават притеснителни изменения.

Стратосферата покрива атмосферния слой, който дишаме. Тя е разположена на около 20 до 60 км. над нас, докъдето очевидно също достига ефектът от човешката дейност. Сега за пръв път се доказват не локални, а цялостни, мащабни промени в стратосферата, които се изразяват в изтъняването й с 400 метра от 1980 г. досега.

Според учените, това явление се дължи на повишаването на емисиите въглероден диоксид, а не както преди се смяташе - на изчерпването на озона.

Индуцираното от парникови газове затопляне в тропосферата я кара да се разширява и смачква стратосферата над нея, обясняват те. На всичкото отгоре, добавянето на въглероден диоксид в самата стратосфера кара комбинацията от газове да се охлажда, свивайки целия слой. А прогнозата е тези промени да продължат.

Това обаче е доста притеснително, защото ще доведе до редица негативни последствия. Най-вече ще повлияе на способността на стратосферата да поглъща слънчевата радиация и да ни предпазва от най-вредните слънчеви лъчи. Освен това, могат да се създадат затруднения в радиокомуникациите, спътниците и GPS системите, предава Science Alert.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини