Kога родителите трябва да кажат на децата си истината за Дядо Коледа

Родителите вероятно смятат, че правят услуга на децата си, поддържайки жива магията около Дядо Коледа. Идва момент обаче, когато подрастващите трябва да научат истината, казва британска психоложка, цитирана от "Дейли стар".

По-голямата част от коледното вълшебство е свързана с добрия старец. Милиони деца вярват, че Дядо Коледа, който живее на Северния полюс, разнася подаръци по света в коледния ден. Много родители пишат писма до червендалестия добряк заедно с потомците си, четат книжки за елени преди лягане и дори оставят бисквитки и мляко за чакания гост.
Покрай нарастващото празнично вълнение на малчуганите родителите също изживяват отново и отново вълшебството на Коледа.

Магията обаче не трае вечно, тъй като неминуемо настъпва моментът, в който децата започват да задават въпроси за Дядо Коледа. Това поставя родителите им в положението да се чудят какво да кажат и кога точно да разкрият истината.

Препоръката на психоложката Аманда Гъмър е това да се случи, когато децата станат на около 10-11 години.

Експертката все пак отбелязва, че разкриването на истината зависи и от самото дете.

"Много родители смятат, че ако в средното училище децата им все още вярват в Дядо Коледа, това може да ги направи обект на тормоз. Поради тази причина е добре подрастващите да научат истината на възраст около 10-11 години", казва Аманда Гъмър.

Разкриването зависи също и от това кога самите деца започват да задават въпроси, допълва психоложката, като предупреждава за опасностите, които крие поддържането на лъжата от страна на родителите.

"Важно е децата да ви се доверяват и да вярват на това, което им казвате. Така че ако продължавате да поддържате мита твърде дълго, има опасност да накърните доверието им във вас. Това на свой ред може да доведе до влошаването на отношенията с родителите, когато децата пораснат", обяснява Аманда Гъмър.

Ако възрастните вече възнамеряват да разкрият истината за Дядо Коледа, е добре да се възползват от момента, когато децата започват да задават въпроси. Гъмър препоръчва родителите първо да запитат самите подрастващи какво мислят по темата. Причината е, че е по-лесно да бъдат потвърдени евентуалните им съмнения, отколкото истината да им се "сервира" внезапно.

Родителите освен това трябва да обяснят на децата, че коледните послания да бъдат добри и състрадателни продължават да бъдат валидни.

"Можете да смекчите разкриването на истината за Дядо Коледа, като кажете на децата, че независимо от всичко, самите вие все още вярвате, че по това време на годината витае вълшебство", споделя Аманда Гъмър.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ам
    Амена
    1 0
    15:59, 10 дек 2020
    К’ъв Дядо Коледа на 11 години, бе?
Последни новини