Купуваме бойни машини за специалните сили за 50 млн. лв.

Договорът за придобиване на бойни машини за Силите за специални операции, в изпълнение на инвестиционния проект за повишаване на мобилността и защитата на личния състав, беше подписан във вторник от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и изпълнителния директор на "Самел-90" Петър Георгиев в МО, при спазване на противоепидемичните мерки, съобщиха от ведомството.

Договорът е за придобиване на 98 машини от 10 типа с различно предназначение и е на стойност 49 998 000 лева. Срокът за изпълнение е не по-дълъг от 3 години. Гаранционният период е 5 години, в рамките на който цялата поддръжка и смяната на консумативите се поема от фирмата.

Договорено е и изграждането, и оборудването на технически център за ремонтни дейности, който ще бъде щатно осигурен с разширяването на логистичния батальон на Силите за специални операции. Техническият център ще бъде в Пловдив, където е основната част от формированията на Специалните сили.

Първите бойни машини трябва да пристигнат в средата на следващата година.

С изпълнението на проекта "Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции" силите за специални операции на Българската армия ще придобият десет типа високопроходими, с различна степен на защита, бойни и специализирани машини - за осигуряване на мобилност на личния състав при изпълнение на целия спектър от задачи, както и за противодействие на тероризма. Бойните машини са с включително автоматично управляемо въоръжение.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е казал, че с подписването на този договор "правим още една полезна крачка към повишаване на способностите на нашите Въоръжени сили. Осигуряваме възможност на Специалните сили да получат нова техника, с която при изпълнение на своите конституционни задължения, да бъдат много по-ефикасни и полезни при защитата на суверенитета и териториалната цялост на Република България и изпълнението на останалите им мисии".

По думите му "това дело е патриотично - не само повишаваме способностите на нашите Специални сили, но с парите на българския данъкоплатец подпомагаме българската икономика, така, че да не изтичат някъде в чужбина, а на България да се гледа като на колониална държава, която е длъжна само да купува отвън", е казал Каракачанов.

Министърът е заявил, че нормалната логика и философия е да се развиват способности в България, тъй като това осигурява по-изгоден цикъл на поддръжка и ремонт на техниката.
Изпълнителният директор на "Самел-90" АД Петър Георгиев е казал, че в момента предлагат свои продукти в около 30 държави по света, но това е първото което, от близо 15 години, ще предложат на Българската армия.

"Това е исторически момент за Силите за специални операции", е заявил командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев. Той е казал, че "за първи път в нашата история имаме подобен договор, с такъв мащаб и с такова бъдещо значение за оперативните способности на Специалните сили и за изпълнение на нашите основни отговорности по националния план за противодействие на тероризма".

На подписването са присъствали също началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и неговите заместници генерал-лейтенант Димитър Илиев и генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-министрите на отбраната Атанас Запрянов и Анатолий Величков.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини