Универсална ваксина срещу грип премина първа фаза на клинични тестове

Американски молекулярни биолози обявиха, че успешно е приключила първата фаза на клинични изпитания на експериментална химерна ваксина срещу грип, която е създала в организма на петдесет доброволци имунитет към голям брой щамове на грипния вирус, съобщи пресслужбата на медицинското училище на болница "Маунт Синай", цитирана от ТАСС и американски медии.

"Ваксината ни на базата на химерна разновидност на хемаглутинин е голяма крачка напред в сравнение с обичайните ваксини, които бързо губят ефективността си или просто не действат на сезонните грипни щамове. В бъдеще тя ще позволи значително да се намали търсенето на ежегодна ваксина", казва проф. Флориан Крамър от медицинското училище. Според специалистите след две или три имунизации вече няма да се налага ваксиниране против грип.

Всяка година грипните епидемии отнемат живота на десетки хиляди хора по света. Те обикновено се предизвикват от различни щамове на грипния вирус тип А. Тези щамове се предават от човек на човек благодарение на хемаглутинина, който се прикрепя към въглехидратите по повърхността на белодробните клетки.

Съвременните ваксини срещу грип са насочени към изработването на антитела към хемаглутинина. Ваксината на специалистите от "Маунт Синай" атакува вирусите другаде. Повърхността на частиците на грипния вирус е покрита с малки шипчета, които наподобяват гъби или лалета. На върха им има главичка, а под нея е стъблото. Десетилетия наред ваксините насочват имунната система към протеините в главичката на тези лалета, но те за жалост бързо мутират. Стъблото обаче не се променя особено, което го прави доста по-добра мишена за ваксините. Единственият проблем е, че имунната система обичайно не обръща особено внимание на тази част от вируса. "Така че предизвикателството беше да намерим начин да обучим имунната система да атакува протеините в стъблото", обяснява Крамър, цитиран от NBC.

Той и екипът му създават химерна ваксина, създадена от протеини на два различни вида грипни вируси. В случая учените са комбинирали протеини от главичката на шипчетата на птичия грип със стъбло от варианти на човешкия грипен вирус.

Ваксината е създадена преди шест години и досега е преминала различни фази на предклинични изпитания. Резултатите от първите клинични изпитания бяха публикувани в  Nature Medicine. Те показват, че доброволците имат имунитет 18 месеца след ваксинирането.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини