Космически боклук от емблематична мисия на NASA от 1966 г. профуча покрай Земята

Парче космически боклук от емблематична мисия на NASA прелетя покрай нашата планета. Обектът, наречен 2020 SO, първоначално бе взет за астероид, но след внимателно наблюдение с телескоп астрономите установили, че той не е скалист или леден отломък.  

Няколко седмици наблюдения накарали учените от NASA да осъзнаят, че обектът е изкуствен. На тази мисъл ги навели промените в неговата орбита под силата на слънчевия вятър. С други думи, обектът бил прекалено лек, за да се е формирал естествено. В крайна сметка астрономите заключили, че орбитата на мистериозния обект съвпада с тази от ракета на NASA, използвана при неуспешна мисия до Луната през 1966 г. Тогава ракетата трябваше да изведи лунохода Surveyor 2, но траекторията на ракетата бе погрешна и тя продължи да се рее в орбита около слънцето.

Защо тогава се появява сега?

Учените предполагат, че ракетата временно е уловена от земната гравитация и скоро отново ще се отдалечи от нашата планета. По подобен начин, малък сателит от лунната мисия Prospector от 1998 г. се появи повторно в околоземна орбита преди пет години.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини