Ежедневната разходка може да добави 7 години към живота ви

Германски учени от Саарландския университет установиха , че хората, които се разхождат по около 25 минути всеки ден, живеят приблизително 7 години повече.

За да достигнат до тези заключения, изследователите са проучили 69 здрави непушачи на възраст между 30- и 60-годишна възраст, които не са се упражнявали редовно. Те обаче са били подканени да извършват регулярни аеробни упражнения (да се движат или да спортуват) в продължение на 6 месеца. През това време учените са им правили постоянни кръвни проби. След месец изследванията на кръвта показали по-добро възстановяване на старата ДНК и по-ефикасни процеси в тялото срещу остаряване.

“Не можем да избегнем остаряването, но можем да го забавим - каза проф. Шарма от университетската болница “Сейнт Джордж” в Лондон, който не е участвал в изследването. - Можем да изглеждаме по-млади, когато сме на 70, и да надхвърлим 90 години. Движението ни носи три до седем допълнителни години живот. То е антидепресант, подобрява когнитивните функции и вече има доказателства, че забавя появата на деменция.”

Съветът на специалистите е всеки да се движи активно поне 20 минути на ден, например да се разхожда или да тича.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини