Държави в Европа и Азия се готвят за безплатно и доброволно ваксиниране срещу Ковид-19

Италия ще започне догодина програма по масово и безплатно ваксиниране срещу Ковид-19. Първи ще бъдат ваксинирани медиците и възрастните хора, обяви днес министърът на здравеопазването Роберто Сперанца, цитиран от Франс прес.

Той посочи пред парламента, че правителството има вариант за закупуване на 202 милиона дози ваксина от различни компании.

Ваксинирането срещу Ковид-19 ще бъде безплатно в Италия. В началото то няма да бъде задължително. Правителството ще следи как напредва кампанията, каза здравният министър.
Ваксинирането ще започне пролетта на следващата година, но първите партиди с ваксини на компаниите Pfizer и Moderna би трябвало да бъдат доставени в края на декември или началото на януари догодина, заяви Сперанца.

Япония ще предостави безплатно ваксина на 126 милиона свои жители, съгласно закон, приет днес, в момент, когато страната е изправена пред ново покачване на броя на заразените, съобщи Франс прес.

Текстът, който предвижда правителството да покрие всички разходи по ваксинирането, беше одобрен от горната камара на парламента, след като вече беше гласуван във влиятелната долна камара.

Япония вече е поръчала ваксини за 60 милиона души от Пфайзер и за още 25 милиона от Модерна.

Токио потвърди също, че ще получи 120 милиона дози от ваксината на Астра Зенека (AstraZeneca).

Френските власти планират да започнат кампанията по ваксиниране на населението срещу коронавирус в края на декември, въпреки решението на Великобритания да започне да прилага на своя територия ваксината на американската компания Пфайзер и германския й партньор Бионтек (BioNTech) още от другата седмица, обяви днес премиерът Жан Кастекс, цитиран от ТАСС.

Той посочи пред телевизия BFM, че една такава стъпка трябва да бъде предшествана от одобрението на компетентните органи в ЕС и САЩ.

Кастекс каза още, че редът на ваксиниране ще се определя от местните здравни власти. Приоритет ще бъдат живеещите в домове за стари хора и персоналът в тях, както и медицинските работници.

Властите в Хонконг дават възможност на всички местни жители да се ваксинират безплатно срещу Ковид-19, когато бъдещата ваксина бъде одобрена и стане достъпна, каза днес пред местния парламент министърът по въпросите на здравеопазването София Чън, цитирана от ТАСС.

Тя изтъкна, че хонконгското правителство е отделило средства за закупуване на ваксини в количество, надвишаващо двойно броя на населението, което е 7,5 милиона души.
До момента нито една от разработените по света ваксини не е одобрена за използване в Хонконг.

Ваксинирането на около три четвърти от жителите на Латвия може да спре разпространението на коронавируса в страната, каза днес премиерът Артурс Кришянис Каринш, цитиран от ТАСС.

По оценка на епидемиолозите, трябва да бъдат ваксинирани 70-75 процента от населението на Латвия, за да можем да смятаме, че разпространението на коронавируса е спряно. Това са 1,3 милиона души, каза Каринш по телевизия ТВ3.

Ваксинирането в Латвия може да започне през януари, но това не означава, че веднага ще бъдат отменени всички мерки за безопасност, посочи премиерът. Той смята, че без продължаване на извънредното положение, отделни ограничителни мерки може да бъдат запазени до лятото.
По-рано Каринш обяви, че ваксинирането в Латвия ще е безплатно. То ще струва 26,7 милиона евро, според министерството на здравеопазването.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини