-1 °C

Откриха 13-километрова "картина" от Ледената епоха в джунглата на Амазония

Изображение 1 от 4

  "Картина" от Ледената епоха с дължина 13 километра, изпълнено с рисунки на мастодонти, гигантски ленивци и други изчезнали животни, е открито в тропическите гори на Амазонка.

  Разкошното произведение на изкуството, нарисувано с охра - червен пигмент, често използван като боя в древния свят, се простира върху 13 километра скала над три скални заслона в колумбийската Амазония, установява ново проучване.

  "Това наистина са невероятни изображения, създадени от най-ранните хора, живеели в Западна Амазония“, казва в изявление съавторът на изследването Марк Робинсън, археолог от Университета в Ексетър, който анализира скалните рисунки заедно с колумбийските учени.

  Местните хора вероятно са започнали да рисуват тези изображения в Serranía La Lindosa, в северния край на колумбийската Амазония, към края на последната ледникова ера, преди около 12 600 до 11 800 години. По това време "Амазония все още се трансформира в тропическата гора, която познаваме днес", казва Робинсън. Повишаването на температурите превръща Амазония от савани, бодливи храсти и гори в днешните джунгли.

  Хилядите рисунки от ледниковия период включват както отпечатъци на ръце и геометрични фигури, така и широк спектър от животни, от "малки" - като елени, тапири, алигатори, прилепи, маймуни, костенурки, змии и дикобрази - до "големи", включително камили, коне и трипръсти копитни бозайници. Други фигури изобразяват хора, ловни сцени и хора, взаимодействащи с растения, дървета и саванни същества. И въпреки че в Централна Бразилия също има животни на скални рисунки от ледниковия период, новооткритите са по-подробни и хвърлят светлина върху това как са изглеждали тези вече изчезнали видове, казват изследователите.

  "Рисунките дават жив и вълнуващ поглед върху живота на тези общности“, каза Робинсън. "Невероятно е за нас днес, че те са живели и са ловували гигантски тревопасни животни, някои с размерите на малка кола."

  Много от големите животни в Южна Америка са изчезнали в края на последната ледникова епоха, вероятно чрез комбинация от човешки лов и климатични промени, казват изследователите.

  Разкопките в скалните заслони разкриват, че тези лагери са едни от най-ранните места, обитавани от хората в Амазония. Рисунките и лагерите дават представа за диетата на тези ранни ловци. Например костните и растителните останки показват, че менюто им е включвало плодове от палми и дървета, пирани, алигатори, змии, жаби, гризачи като пака и капибара и броненосци, казват изследователите.

  Учените разкопаха скалните заслони през 2017 и 2018 г., след мирния договор от 2016 г. между колумбийското правителство и FARC, бунтовническа партизанска група. След мирното споразумение изследователите работят по проект, известен като LastJourney, който има за цел да разбере кога хората за първи път са заселили Амазонка и какво въздействие е имало тяхното земеделие и лов върху биологичното разнообразие в региона.

  "Тези скални рисунки са грандиозно доказателство за това как хората са обработвали земята и как са ловували, отглеждали и ловили риба", казва изследователят Хосе Ириарте, археолог от Университета в Ексетър. "Вероятно изкуството е било мощна част от културата и начин хората да се свързват социално."

  Констатациите са публикувани през април в списание Quaternary Interнational, а Университетът в Ексетър публикува изявление днес (30 ноември), което съвпада с нов телевизионен документален филм за находката, наречен "Мистерия на джунглата: Изгубени кралства на Амазония", който ще се излъчи в Обединеното кралство през декември.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
  17 яну 2021
  Последни новини