Индианци от изолирано племе в Амазония нападнаха село с лъкове и стрели

Властите в Перу евакуираха жители на селище в Амазония, след като индианците от изолирано племе внезапно предприеха контакт и нападнаха местен жител, съобщават медии, като цитират заместник-управителя на региона Мадре де Диос.

По думите му, 23-годишен местен жител е бил прострелян в главата в резултат на "първоначален контакт" с представители на изолирано индианско племе. Лекарите са го стабилизирали на място, след което пострадалият е откаран в болницата, няма опасност за живота му.

Евакуирани са 22 деца и 12 жени, заради опасения от нападение от едно от изолираните племена, които обградиха общността в Монте Салвадо днес следобед, очевидно в търсене на храна и провизии, казва Гонсалес в публикувания видеоклип.

Според местните медии индианците, които нападнали общността, са племето Машко Пиро, едно от 15-те изолирани племена, с численост около 750 души. По неизвестни причини те напускат обичайните си местобитания.

Социологът Хектор Суейо, който участва в евакуацията на жителите, разказва, че 150 машко пиро излезли от джунглата до селището и поискали да им дадат храна. "Атаката срещу местен жител се е случила в момент, когато местните жители предавали канута с банани на индианците, събрани от другия бряг", каза Суейо.

Законите на Перу забраняват на гражданите физически контакт с изолираните племена от Амазония, които общо наброяват 12 до 15 хиляди души. Правителството обяснява мярката със загриженост за безопасността на индианците, чиято имунна система е уязвима към заразите на цивилизования човек.

Амазония продължава да се обезлесява. Контролът над джунглата е въпрос на големи пари. Големите банки инвестираха в компании за соя и добитък. Дърводобивът и други индустрии също дават своя дял в обезлесяването. Неотдавнашен доклад на Human Rights Watch установи, че пожарите може да са предизвикани от незаконни дърводобивни групи. Известно е, че тези групи заплашват, нападат и дори убиват местни хора или държавни служители, които се опитват да ги спрат. Според организация, свързана с Католическата църква, която документира насилието в селските райони на Бразилия, през последното десетилетие са били убити над 300 души, защитавали земите край Амазонка. И там все още продължава незаконният златодобив, по официални данни на около 450 места. А миналата седмица папа Франциск се срещна с местни хора от Амазония и предупреди за опасностите от "новите форми на колонизация".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини