Кметове с апел към социалното министерство за удължаване на програмата в помощ на възрастните хора

Изтича срокът на програмата, с която хиляди възрастни, хора с увреждания и карантинирани получават всекидневна помощ от социални работници. Кметове от цяла България отправиха апел към социалното министерство за удължаване на тази програма.
Примерът е от смолянското село Момчиловци. Там Радка Първанова е социален помощник, психолог, съветник и доверен приятел на поверените й възрастни хора. Всеки ден получава заявки за пазаруване на хранителни продукти и ги носи по домовете. Поредният й адрес е на  80-годишната Шинка Мандова. Жената живее сама, трудноподвижна е и чака с нетърпение някого, с когото да обмени няколко приказки.  

„Не мога да ходя. Дори горе на втория етаж не мога да изляза. Когато имам нужда - Радка е насреща. И съм доволна”, споделя жената.

Пандемията е съкрушителен удар за възрастните хора. Ограничила е техните контакти до минимум.

„Много се плаша. Направо психически откачам. Не можем да си кажем едно „Добро утро”. Толкова много починали. За младите ме е грижа. То за мен е дошло време, на 80 години съм”, добавя Шинка.

В цялата Смолянска община грижа от доверен социален помощник получават 384 души. Само в Момчиловци те са близо 40, разпределени между 5 социални работници. За тяхната работа разказва Радка Първанова.
„Като отидем при възрастните, те си изплакват болката. Ние всъщност преживяваме тяхната мъка. Пандемията ги затвори вкъщи. Очакват ни да ги посетим, да ги видим”, обяснява тя.

Програмата „Патронажна грижа” се финансира от Европа и обхваща 239 общини у нас. Помощ получават почти 26 000 души - възрастни хора, хора с увреждания и карантинирани. Кметове и наместници от 20 смолянски села са притеснени, че така нареченият „Компонент 3” на програмата - с посещенията и услугите в домашна среда, все още е с неясна съдба за следващата година.

„Изключително ценна и необходима е тази програма. Говорихме с кметовете от националното сдружение, които също настояват за удължаване на срока на програмата. Надяваме се да бъдем чути”, коментира кметът на Момчиловци Сийка Суркова.

На този етап от социалното министерство поясняват, че се водят преговори с Европейската комисия за допълнително финансиране. Очакванията са на фона на задълбочаващата се пандемична криза всички програми, в това число и компонентът с грижата за възрастните, да бъдат продължени и през 2021 година.

Източник: Нова телевизия
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини