10 °C

Астроном любител откри откъде идва сигналът Wow!

Астроном любител идентифицира 15 звезди, подходящи за ролята на източник на радиосигнала Wow!, който може би е изпратен от друга цивилизация. Най-интестният кандидат сред намерените обекти беше подобна на Слънцето звезда, разположена на 1801 светлинни години, която може да стане добра цел за по-нататъшно търсене на планети. Препринт на изследването е публикуван в arXiv.org.

Към днешна дата най-необичайният кандидат за сигнал, изпратен от друга интелигентна цивилизация, е сигналът Wow! Той е записан през август 1977 г. от астроном Джери Ехман като част от проекта за търсене на извънземен интелект (SETI) с помощта на радиотелескопа Big Ear в щатския университет на Охайо.

Сигналът е интензивен, теснолентов и продължава 72 секунди, което съответства на теоретичните представи за сигнал, изпратен от извънземен интелект. По-нататъшните многогодишни опити за откриване на повторение на сигнала с помощта на наземни обсерватории не дават никакъв резултат, което поражда съмнения относно версията за неговата изкуствена природа.

Има различни хипотези за природата на сигнала Wow!, включително пулсари, въртящи се екзопланети, отражения на земни сигнали от космически отломки и кометна кома, но в крайна сметка нито една от версиите не е приета за окончателна.

Астрономът любител Алберто Кабалеро решава да определи възможния източник на сигнала Wow! Търсенето му се основава на предположението, че ако източникът на сигнала е друга форма на живот, тогава най-вероятно тя обитава на екзопланета, подобна на Земята, обикаляща около подобна на Слънцето звезда.

Вторият му критерий в търсенето на източника, който следва от уравнението на Дрейк, е, че друга цивилизация не може да бъде по-близо от 500 светлинни години от Слънцето, тъй като в този случай вероятността за намиране на чужд интелект е практически нула.

Кабалеро използва базата данни на космическия телескоп Gaia, която съдържа информация за свойствата и разположението на звездите в Млечния път. Извадката включва 66 звезди от спектрални типове от K до G, които са разположени в две малки области в съзвездието на Стрелец, откъдето може да е дошъл сигналът. Сред тях астрономът търси звезди с радиус от 0,83 до 1,15 от слънчевия радиус, ефективна температура от 4450 до 6000 келвина и светимост от 0,34 до 1,5 от слънчевата светимост.

В резултат намира 15 възможни кандидати, но най-интересна сред тях е звездата 2MASS 19281982-2640123, разположена на разстояние 1801 светлинни години от Слънцето. Тя има радиус 0,996 от слънчевия радиус, светимост 1,0007 от слънчевата светимост и ефективна температура 5783 келвина. Кабалеро вярва, че този обект може да се счита за добра цел за изследване с цел по-точно определяне на свойствата му и търсене на екзопланети или звезда спътник.

Трябва обаче да се има предвид, че изследването не включва слаби звезди, звезди, чиито свойства са слабо познати, и извънгалактически източници, поради което въпросът за природата на сигнала Wow! все още остава без окончателен отговор.

Източник: An approximation to determine the source of the WOW! Signal, arXiv:2011.06090 [physics.pop-ph] arxiv.org/abs/2011.06090

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
22 яну 2021

Случаен виц

Последни новини