Джорджия официално обяви Байдън за победител

След ревизия на резултатите от изборите на 3 ноември щатът Джорджия официално обяви за победител Джо Байдън, докато президентът Доналд Тръмп не се признава за победен и от Белия дом няма сигнали, че той се подготвя да приеме поражението. Сега губещата страна има срок до 24 ноември да поиска повторно броене.

Републиканецът се опитва да намери начин да обяви за невалидни или да поистигне ново броене на резултатите в няколко щата сред твърдения за изборна измама без конкретни доказателства.

Брад Рафенспърджър, държавен секретар на Джоржия, потвърди днес, че одитът на ръчното повторно броене на всички бюлетини с общо близо 5 милиона гласа е донесло на Тръмп допълнително по-малко от 2000 нови гласа, но те не стигат да стопят преднината на Байдън и тя остава около 12 800 избиратели повече.

"Данните отразяват решението на хората, не на моята служба или на съдилищата и щабовете на кандидатите", каза пред репортери Рафенспърджър, който е републиканец и привърженик на Тръмп. Новината дойде на 78-я рожден ден на Байдън.

След отхвърлянето на няколко съдебни иска от кампанията на президента и първото поражение за партията в Джорджия от близо 30 години вариантите пред президента намаляват. Според трима души, запознати с плановете, той се опитва да притиска доминираните от републиканци щатски Конгреси в други оспорвани щати да пренебрегнат резултатите и да го обявят за победител.

Усилието било съсредоточено в момента върху Мичиган и Пенсилвания, но дори да успее и в двата щата, щ му трябва да "обърне" поне още един, за да изпревари Байдън по гласове в Избирателната колегия.

Никога в съвременната история на САЩ не се е случвало подобно нещо. А за да се случи, не стига щатските конгресмени републиканци да се подчинят на Тръмп, но и това да бъде потвърдено от Конгреса във Вашингтон и почти сигурно - от Върховния съд на САЩ.

Тръмп покани днес в Белия дом републиканските лидери на двете камари на парламента на Мичиган, но лидерът на Сената Майк Шърки вече каза, че парламентът няма да назначава нови електори на щата. Адвокатите на президента твърдят, че тези представители трябва да се назначават от щатските парламенти, а не от губернаторите или държавните им секретари.

Но юристи твърдят, че това е безнадежда кампания, а известни републиканци остро критикуват Тръмп, че се опитва да пренебрегне народната воля (преднината на Байдът в национален мащаб е близо 6 милиона гласа) или го призовават да предостави доказателства за основанието за исковете си.

По неофициални данни демократът има 306 срещу 232 гласа на електори при достатъчни 270 гласа, достатъчни за обявяването ме за следващ президент. Избирателната колегия се събира на 14 декември.

Пенсилвания, където Байдън води с над 80 000 гласа, няма краен срок за официално обявяване на победителя. Отделните избирателни окръзи трябва да предадат на щатските власти резултатите си до 23 ноември.

Също на 23 ноември се събират представителите на щата Мичиган, които трябва да обявят официалните резултати, за което ще имат 20 дни. Единствено огръгът, в който е Детройт, не е предал своите резултати заради минимални проблеми. Неофициално Байдън води в щата с над 150 000 гласа.

Сертифицирането на резултатите в Невада (преднината на Байдън е над 33 000 гласа) трябва да стане на 24 ноември. Тук съюзници на Тръмп поискаха на 17 ноември съдът да замрази обявването на официалните резултати.

На 30 ноември държавният секретар трябва да прегледа крайните резултати в Аризона и това може да се отлага ден по ден до 3 декември. Байдън има над 10 000 гласа повече от Тръмп в щата.

Уисконсин има срок до 1 декември щатската избирателна комисия да обяви победителя. На 18 ноември кампанията на Тръмп плати 3 милиона долара на комисията за повторно броене в два окръга, където демократите имат значително присъствие. Неофициално, Байдън води в щата с над 20 000 гласа.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ha
    Haha
    1 -1
    09:41, 21 ное 2020
    Пак пълни глупости...
Последни новини