В столичния зоопарк се роди петнисто виетнамско еленче

В столичния зоопарк се роди малко еленче в стадото на петнистите виетнамски елени. То е третото еленче от този вид, което се ражда през тази година в зоологическата градина, информират от там.

Виетнамските елени са подвид на елените "сика", известни още като японски елени, които са разпространени в Азия и са разселени и на други континенти като ловен и декоративен вид. Те са много красиви и са единствените елени, при които белите петна по канеленокафявата им козина се запазват и при възрастните индивиди. Виетнамските петнисти елени "сика" са се срещали единствено във Виетнам, но днес са изчезнали в природата и се отглеждат само в паркове и зоологически градини.

Зоопаркът получи стадото виетнамски елени по линия на Европейската програма за застрашени видове (ЕEP) на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА). Главната цел на Програмата, която е основен консервационен инструмент на ЕАЗА, е именно размножаването и управлението на редки и застрашени видове в зоопарковете и възстановяването на техните популации в природата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини