Интересът за даряване на кръвна плазма в Пловдив е голям

В Пловдив вече се дарява кръвна плазма и към момента интересът е голям. Това съобщи д-р Соня Джевизова, директор на Районния център по трансфузионна хематология, на среща с областният управител Дани Каназирева и представители на СНЦ "Бизнесът за Пловдив" - дарили апаратурата за извличане на реконвалесцентна плазма.

Областният кризисен щаб ще помага координацията между Кръвния център и болниците при осигуряването на кръвна плазма за лечение на пациенти с COVID-19. Изготвени са графици и указания към дарителите, изпратен е и доклад до Здравното министерство за отпускане на целеви средства за дооборудването на сектора за даряване на кръвна плазма.

Д-р Джевизова обясни, че на всеки дарител се правят първо стандартите изследвания - кръвна картина, кръвна група, хемоглобин, антитела, изследвания за хепатит, ХИВ и др. След излизане на резултатите се прави планиране на процедурата плазмафереза.

Има и определени изисквания към дарителите, преболедували и възстановили се от COVID-19: да имат положителен тест и период от 40 дни след това, да са на възраст от 18 до 65 години, в момента да се чувстват здрави и състоянието им да не налага прием на медикаменти. При посещението си в кръвния център трябва да носят медицински документи, касаещи преболедуването им от коронавирус.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини