Прекалената консумация на яйца повишава риска от диабет

Бъркани, на очи или варени, яйцата са популярно ястие по света. Изследване но специалисти от университета на Южна Австралия обаче показа, че прекалената им консумация крие риск от развитие на диабет, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Това е първото дългосрочно изследване (1991-2009) на влиянието на прекалената консумация на яйца сред голям брой възрастни китайци, проведено съвместно с Китайския медицински университет и университета на Катар.

Резултатите, публикувани в сп."Бритиш джърнъл ъв нютришън", сочат, че консумацията на едно или повече яйца всеки ден (еквивалентът на 50 грама) увеличава с 60 на сто риска от диабет.

Заболяването се превръща в сериозен проблем в Китай напоследък, като промяната в традиционната китайска диета се отразява върху здравето на населението, казва епидемиологът и специалист по обществено здраве от университета на Южна Австралия д-р Минг Ли. Консумацията на яйца в страната постоянно се увеличава, като в периода 1991-2009 г. броят на почитателите им в Китай почти се е удвоил.

Установихме, че високата дългосрочна консумация на яйца - повече от 38 грама на ден, увеличава риска от диабет средно с 25 на сто, казва д-р Ли. А възрастните китайци, които редовно хапват над 50 грама или едно яйце дневно, увеличават риска от диабет с 60 на сто. Този ефект е по-силно изразен при жените, отколкото при мъжете.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини