Kazaa възкръсна от мъртвите

В мрежата отново се появи закритата преди 3 години peer-to-peer  услуга за споделяне на файлове Kazaa. Музикалната индустрия тогава поиска 150 милиона долара за авторските права на споделяните mp3.

Над 1 милион премиум трака, без плащане “per song” (на песен),  без ограничения за свалянето – само срещу 19,98 долара на месец. И засега само ако сте на територията на САЩ.

Затова пък всичко е легално – от Universal Music, Sony BMG, EMI и Warner Music, Atlantis и др.

За малко под 20 долара сайтът на услугата (kazaa.com) предлага наистина много и всякаква музика. Всичко на Майкъл Джаксън е достъпно от отделен линк. Български музикант не се вижда, но ако имат някакъв търговски усет – налага се скоро да се появят там. Всъщност, има и съвети как да основем собствен лейбъл и да стартираме кариера в Индустрията. Четивото е написано семпло и реалистично, но все пак на английски.

Звукозаписните компании подадоха иск срещу собствениците на  Kazaa през 2004 год. Според тях  Sharman Networks е дала възможност за многобройни нарушения на авторските права чрез системата за обмен на файлове.  През 2006 год компанията бе осъдена да изплати е 100 млн долара на Universal Music, Sony BMG, EMI и Warner Music. Търговската марка и домейнът Kazaa станаха собственост на Brilliant Digital Entertainment.

Това е поредната случка след серия подобни с услугите за обмен на файлове. Съвсем наскоро легендарният торрент портал The Pirate Bay обяви, че ще плаща авторски права на кино и музикалната индустрия и че ще въведе абонаментна такса. И разбира се, някои още помнят лятото, когато Napster, друга легенда сред меломаните в мрежата, бе спрян. Вероятно малцина обърнаха внимание тогава, че логото и търговската марка Napster бяха използвани за нова легална музикална услуга.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини