Бившият хърватски премиер е осъден на 8 години затвор за създаване на черна партийна каса

Бившият хърватски премиер Иво Санадер бе осъден днес на осем години затвор по обвинение, че е създал черна каса на неговата партия Хърватска демократична общност като е взел пари от държавни компании посредством маркетингова агенция, предаде агенция Ройтерс.

Санадер отхвърля обвиненията в корупция по този случай и се очаква да обжалва съдебното решение пред по-висша инстанция.

Днешната присъда бе произнесена в рамките на повторно гледане на делото, по което Санадер бе осъден на девет години затвор през 2013 г., но впоследствие присъдата бе анулирана от Върховния съд въз основа на процедурни нарушения.

Шейсет и седемгодишният Санадер бе премиер на Хърватия от 2003 г. до 2009 г., когато се оттегли без да даде обяснение, припомня Ройтерс.

При повторното гледане на делото съдията постанови, че Санадер е организирал група от хора с престъпна цел и е прикривал незаконни финансови операции, съобщи хърватската държавна телевизия.

Неговата партия Хърватска демократична общност, която е на власт в момента, бе глобена 3,5 милиона куни (547 071 долара) от съда и трябва да върне около 14 милиона куни незаконно придобити средства.

Санадер излежава друга присъда затвор, след като бе осъден за вземане на подкуп през 2008 г., когато уредил сграда, собственост на негов съпартиец, да бъде продадена на министерство на завишена цена.

Той е осъден и за получаване на подкуп от унгарската петролна компания МОЛ през 2008 г., за да й позволи да стане доминиращ акционер в хърватската енергийна компания ИНА и за вземане на подкуп от австрийската тогава Хипо Алпе-Адрия банк в началото на 90-те години, припомня Ройтерс.

Санадер отхвърля обвиненията и в двата случая и обжалва присъдите на по-висша инстанция.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини