Повторно ръчно преброяване на всички бюлетини за президентските избори в Джорджия

Държавният секретар на Джорджия обяви в сряда, че щатът ще извърши одит на президентската надпревара през 2020 г., като преброи на ръка милионите бюлетини, подадени в щата, където води избраният президент Джо Байдън, съобщи CNN.

"Тъй като маржът е толкова малък, ще е необходимо да се преброят на ръка във всеки окръг", заяви държавният секретар Брад Рафенспъргър, републиканец, на пресконференция в Атланта. "Това ще помогне за изграждането на доверие."

Съобщението на Рафенспъргър идва в момвнт, когато той е под натиск от щаба на президента Доналд Тръмп за преброяване, призиви за оставки и обвинения в лошо управление на изборния процес.

Джорджия е в центъра на вниманието, тъй като двама кандидати за американския Сенат изглежда отиват на балотажите през януари и причиняват търкания сред републиканците в щата. По-рано тази седмица двамата сенатори Кели Льофлер и Дейвид Пердю, борещи се за преизбиране, поискаха Рафенспеъргър да подаде оставка, като го обвиниха без доказателства, че не е успял да "проведе честни и прозрачни избори".

CNN не прогнозира победител в президентската надпревара в Джорджия, но в момента Байдън води Тръмп с повече от 14 000 гласа в щата - преднина, която Рафенспъргър по-рано каза, че е "малко вероятно" да бъде изпреварена при преброяване.

CNN прогнозира, че Байдън ще спечели президентските избори. Тръмп не отстъпи в надпреварата и вместо това е направи неоснователни твърдения за масова измама с гласоподаватели и бюлетини по пощата.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини