Случаят "ХелпКарма" - огромна щета за дарителството

Платформата за събиране на дарения "ХелпКарма", през която минават много каузи за набиране на средства за болни деца и възрастни, е разпределяла от парите от даренията за огромни заплати на служителите си, както и за щедри годишни бонуси. Част от тях достигат до 80 хиляди лева, изплатени на техническия директор на фондацията Слави Славчев. Това показа разследване на bTV с автор Мария Цънцарова, което утре ще има продължение. "Дневник" публикува коментари от социалните мрежи за огромния скандал и последиците, които той влече за дарителството и гражданските организации, на които то е кауза.

Красимира Величкова, Български дарителски форум:

Да развиваш дарителството в България е работа в полза на обществото и тя се върши като:

1. Бориш се за по-добро законодателство.

2. Насърчаваш дарители да даряват и намират правилните и коректните партньори; да реализират смислени инициативи с даренията си в полза на хората.

3. Помагаш на каузи да намират съмишленици.

4. Разказваш историите на дарителите (не на корпулентните), за да вдъхновяваш други....

5. Правиш кампании, за да популяризираш изконния смисъл на дарителството за обществото.

6. Създаваш образователни програми, за да възпитаваш ценностите за отговорност, съпричастност и гражданска активност (което включва и дарителството).

И всичко това в рамките на закона и морала.

Това не е и не може да бъде бизнес за лично обогатяване. Ако е, тогава е подмяна и носи щета за всички - за дарителите, за тези, които разчитат на дарения, и за организациите като нас, които от години работят в това поле.

Евелина Христова:

Огромна щета, рана в обществото се отвори със случая с "ХелпКарма" и разследването на Мария Цънцарова. За развитието на благотворителността трябва да се работи много и целенасочено. Бизнесът може да дава за благотворителност и да бъде насърчаван, но благотворителността не може да бъде бизнес!!!

Няма нищо нередно работещите в сферата на благотворителността да получават заплащане за труда си, НО това трябва да е при гарантирана прозрачност на процеса без никакво съмнение за злоупотреба. Един такъв случай може да демотивира хиляди хора да дават и да нанесе огромни щети. Чакам с нетърпение репортажа в следващите дни ...

Мария Черешева, журналист:

Силно се надявам оправданият гняв към фондация HelpKarma Fundraising да се насочи към тези, благодарение на които това е възможно, а именно българските институции. Тези, които затриха Фонда за лечение на деца в чужбина и реално не помагат, и на тези, нуждаещи се от лечение в България. Тези, които оставиха спасяването на човешки животи да се случва на пазарен принцип.

Ще го илюстрирам. Аз съм организирала кампания в помощ на дете чрез платформата. Семейството на детето се нуждаеше от пари, за да може изобщо да лекува детето в България. Да пътува до София, където единствено той можеше да се лекува, да плаща лекарства, изследвания и хотели. Първоначално събирах пари на моята сметка от приятели, но това нямаше как да продължи от гледна точка на отчетност. И започнах да търся начини това да стане по-организирано.

И познайте какво, нямаше друг начин. DMS кампаниите бяха невъзможен вариант, защото нямат тази гъвкавост. А пазарът, издигнат в култ в нашия изкривен постсоц капитализъм, предлага именно това - гъвкавост. Знаех ли, че платформата удържа от средствата за оперативна дейност - знаех. Реално това е упоменато в условията при организиране на кампании. Разбира се, изобщо не съм предполагала, че заплатите на служителите може да са толкова високи. Но не бих казала и че съм изненадана. Вижте заплатите на шефовете на Amnesty International, Human Rights Watch и всички международни организации, работещи на корпоративен принцип, който тук се продава като висше постижение на развития свят, и тогава пак ще си говорим.

Но да се върнем към "ХелпКарма". Парите за детето се събраха за дни. Семейството получи спокойствие и ресурси да води тежка битка. Която проведе успешно. Екипът на фондацията, който се занимаваше с кампанията, беше изключително бърз и разбиращ и помогна много. Длъжна съм да го кажа. Това явно струва скъпо. Лошият вкус в устата е налице. Но днес детето е живо и здраво. Имаше ли друг начин да се помогне в този частен случай? Нямаше.

Това, за което се моля, е грозната истина да помогне за преосмисляне на това какво имаме като държава и като възможности за дарителство. Защото, опасявам се, разочарованието в случая ще е за сметка на най-нуждаещите се.

Валентина Каменарска, адвокат:

Когато за пръв път видях платформата да ми се рекламира във "Фейсбук", казах на съпруга ми, че това е измама и ще падне яко крадене от даренията.

После подкрепих много каузи, защото реших да дам шанс. До момента, в който случайно забелязах, че при дарение от 100 лева от сметката ми липсваха 118, а надареният беше получил... 100.

Изобщо не ме учудва подобна арогантност. Да си сложиш заплата на себе си от 26 - 50 хиляди, а на служителите си по 4-5-6, докато развиваш... благотворителност.

Атанас Чобанов, журналист:

За този ми пост от 15 май 2020 г. относно комисионните и бизнес модела на Help Karma бях квалифициран като "доста неприятен социалист-анархист":

"Левски" събрал над 40 000 евро за няколко дни в платформата "ХелпКарма". От които платформата гушва 5% за разходи по платформата. Отделно 3% за PayPal. Добър бизнес модел е тая карма, няма спор. Ако феновете съберат необходимите 1,5 милиона лева, платформата ще гушне 75 000 лв.

Основателят Константин Кръстев се свърза с мен и обясни за какво са тези комисионни - имат голям щат от програмисти, кол-център, маркетинг и т.н., но самият той не получава заплата и за него това е кауза. Въпреки това считам, че 5% са много за процеси, които могат да се автоматизират и оптимизират.

Гледам сега тук ври и кипи от неприятни соцанархисти. А този, дето ми се обясняваше, че не получавал заплата, но пък имали големи разходи, получавал апартаменти, доколкото разбрах от материала на Мария Цънцарова.

Такава платформа може да се направи с много малко пари:
- Wordpress - безплатен;
- Хостинг - 100 евро на година за много добър хостинг план;
- GiveWP плъгин - 400 евро на година;
- Stripe - 2% комисионна за картови плащания
- Epay.bg. - 0,5 лв. комисионна за входящ превод по търговска микросметка (за благотворителност даже май няма комисионна);
- IT специалист: два часа работа за настройка на всяка кампания.

За всяка кампания се правят и настройват отделни акаунти в Stripe и Epay на името на крайния получател. Така парите отиват директно при нуждаещите се. Може и PayPal да се добави, но там комисионната за малки дарения е голяма.

Айде, къде са доброволците, които даряваха 15 000 часа IT труд на правителството?

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Васко
    1 -2
    14:39, 6 ное 2020
    Госпожата адвокат да не говори за лъжи и измами, че тяхната пасмина е най-измамната. Нали се сещате, че устава на фондацията го е изготвил адвокат. Защо не е сложил/а клауза за не повече от 1-2 % от приходите за издръжка. Защото ще отидат при друг адвокат да им изготви нещата. И вярвайте ми, никой адвокат няма да го направи без пари - ей така от добро сърце. Та от доста години съм в системата и им знам хонорарите. Госпожата Черешева е най-права. Просто трябва разхода да е регламентиран в закона. Сещайте се защо не е - ами на почти всеки депутат и президент жена му или братовчед няква фондацийка има.
    Господин Чобанов, като можете да го направите безплатно и с малко труд, защо не го направите? Малко като супата от камъчета от една приказка, която съм сигурен че познавате.
Последни новини