Находки от 4800 - 4600 г. пр. Хр. в селищна могила край Русе

Общо 57 находки от кремък, керамика - фрагменти от антропоморфни и зооморфни фигури, предмети от кост и рог са открити при археологическите разкопки на селищна могила край русенското село Бъзовец. Това съобщиха от Русенския исторически музей.

Изследван е пласт от ранната каменно-медна епоха (4800 - 4600 г. пр. Хр.). Установено е, че най-източната периферия на селищната могила е била използвана за производствена дейност. Там са разкрити останките на две пещи. Едната е проучена изцяло през 2019 г., а през тази година е проучена изцяло другата пещ, която е двукамерна - долна горивна камера и горна за изпичане.

Пещта е с глинена основа с размери 1,20 м на метър, изградена е от дървена колово-плетена конструкция, обмазана с дебел слой глина от вътрешната и външната страни. Отворът бил затварян с три плоски камъка. Пещта е устроена с улей за регулиране на температурата на затопляне, което подсказва, че е служела за изпичане на керамика. Моделът на този тип съоръжения продължава да се използва и в по-късните археологически епохи.

Над пещите е изградена постройка с правоъгълен план, ориентирана по посоките на света. До входа е имало малко помещение, предназначено за складиране на храна, където са открити кухненски отпадъци - животински кости и много черупки от речни миди. Проучената пещ е била долепена до източната стена на постройката с отвор, насочен навън.

От музея обясняват, че през тази година археолозите работили по разкриването на една по-ранна сграда от пещите, изградена от дърво и глина, унищожена от силен пожар. В най-южната й част са открити няколко цели съда и поставки, както и рогово сечиво, стоящи върху подиум. Цялостното проучване на сградата предстои.

Разкопките са извършени през септември тази година с подкрепата на Министерството на културата, а научен ръководител е археологът от Русенския музей д-р Димитър Чернаков.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини