Дискотеки и барове се опитват да оцелеят като "вечерни" заведения

Кое заведение е нощно? Въпросът породи всевъзможни тълкувания сред собствениците на заведения след заповедта на здравния министър Костадин Ангелов от 27 октомври, с която се затварят дискотеките, пиано-баровете, нощните барове и клубове и други подобни заведения за развлечения на закрито в цялата страна до 8 ноември.

Защо нощни заведения издърпват по-рано програмите си

Нощните заведения променят началния час на програмите си с по-ранен, а единствената цел е да се намери вратичка довчерашният нощен бар или клуб да се преобрази във вечерен и така да оцелее. Елитният Sofia live club в НДК, обичайно работи нощем, но е със статут на кафе-клуб от категория "кафе-сладкарници", според Наредбата за изискванията към категоризираните заведения за хранене и развлечения. Предвидената за тази вечер музикална програма "Приказка за джаза - рагтайм и суинг", е с по-ранен час - 19.30 ч., а самият клуб отваря още в 18.30 ч. В петък и събота са планирани изяви на рокгрупата Б.Т.Р., които започват в 20 ч.

Дискоклуб "Gramofon" на ул. "Будапеща" отваря тази вечер в 20 ч. и програмата ще е до 22 ч., съобщиха оттам. Обяснението е едно - с такова работно време не сме нощно заведение и поради това заповедта на здравния министър не се отнася до нас.

Кое заведение е нощно? Според сайта на Министерството на туризма в категоризацията на заведенията за развлечения има 11 вида барове. Сред тях само един вид е посочен като нощен и дефиницията за него е: заведение с барово обслужване с нощен режим на работа. Нищо повече.

Кога започва обаче нощният режим на работа? Според чл.140, ал.2 от Кодекса на труда за нощен труд се смята работата от 22 ч. до 06 ч. сутринта.

Ресторантите ще станат нощни заведения

Певците и съставите, които свирят в нощните заведения, ще се преместят в ресторантите и кафенетата, които не се затворят със заповедта на здравния министър. За тях не е посочено точно кога трябва да затварят и по тази причина ресторантите могат да се превърнат в нощни заведения.

Тази тенденция е била обсъдена на спешна национална среща на собствениците на нощни заведения, проведена вчера в нощен клуб "Theatro" в София, научи "Дневник". Те искат да се посочи точен вечерен час, до който всички заведения - и дискотеки, и нощни барове, и ресторанти, да работят. Преобладаващото предложение на срещата е било той да бъде в 23 ч. или в 23.30 ч. По този начин нощните заведения биха си осигурили поне "половин работно време".

Ще има ли вечерен час за ресторантите

"Това, което предстои да се направи, е да има вечерен час за ресторантите и кафенетата, за да не станат те нощни заведения", заяви и Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България пред "Дневник". Според него в България сега се налагат познати мерки, които вече се прилагат от месец в чужбина и не са дали очаквания здравен ефект. "Но са пагубни за целия бранш", добави той.

Столичната община: Вечерният час е е работа на РЗИ

Предложението за въвеждане на общ вечерен час за работа на заведенията в София е било предадено днес в Министерството на здравеопазването и в Столичната община, заяви Алибегов.

От Столичната община се ограничиха с изявлението, че налагането на мерки за ресторантите е работа на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). В заповедта на здравния министър обаче е посочено, че "кметовете на общини могат да издават заповеди за прилагането на въведените мерки в рамките на техните правомощия".

Затварянето на нощните заведения е пагубно за бранша и би трябвало да се компенсират работещите в тези обекти поне с една работна заплата или 80% от нея, призова Алибегов. Асоциацията на заведенията е внесла писмена молба за това в Министерството на труда и социалната политика.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Жо
    Жоро
    1 0
    10:06, 29 окт 2020
    Пътувам с маска, ям с маска, акам с маска, пия с маска, повръщам си в маската, спя с маска, абе бал с маски, ама усещам, че ушите и очите са ми незащитени! Моля, помагайте!
  • 2
    За
    Затваряйте
    0 0
    11:23, 29 окт 2020
    всичко и всички,бе...
Последни новини