Още един депутат напуска ПГ на "БСП за България"

Още един депутат - Чавдар Велинов, напуска ПГ на "БСП за България". Той е народен представител от Плевен.

В началото на пленарното заседание днес председателят на НС Цвета Караянчева прочете заявление от Велинов за напускане на групата и оставането му в парламента като независим народен представител. Като основание за това решение той посочва "непреодолими ценностни различия, свързани с водената политика, начина на ръководене и вземане на решения и взаимоотношенията в ПГ на БСП".

В края на септември в знак на несъгласие с политиката на Корнелия Нинова шестима депутати напуснаха парламентарната група, а петима от тях - и партията. От парламентарната група на левицата тогава си тръгнаха Лало Кирилов, Димитър Стоянов, Георги Андреев, Николай Иванов, Красимир Янков и Валери Жаблянов. От шестимата единствено Жаблянов не напуска БСП и остава член на партията.

Напускащите обявиха, че ще завършат мандата си като независими народни представители. По думите им, партията на Нинова се движи в обратната посока, неразпознаваема за истинските социалисти и под нейно ръководство БСП е намаляла с 30%.

От "БСП за България" са изненадани от решението на Чавдар Велинов да напусне групата

Колегите на напусналия ПГ на "БСП за България" Чавдар Велинов са изненадани от решението му. Това коментира заместник-председателят на групата Христо Проданов в отговор на журналистически въпрос в парламента.

Не сме разговаряли с този колега, посочи Проданов. Той разказа, че след напускането на първите шестима народни представители, на заседание на групата председателят й Корнелия Нинова е поставила въпроса, ако още някой има желание да напуска, да го направи веднага, и тогава Велинов не е заявил такива намерения. Така че за нас това е изненадващо, добави Проданов.

Стефан Бурджев, който е от един избирателен район с Велинов, коментира, че вчера е говорил с Плевенската партийна организация, в която членуват и двамата, и там никой не е уведомен. Смутени и разочаровани са колегите от Плевенската партийна организация, посочи Бурджев и добави, че в четвъртък от местната организация ще излязат с позиция.

Тази сутрин парламентът събра кворум за започване на заседанието от втория опит. При първата регистрация системата отчете 119 народни представители в залата при необходими минимум 121. Нямаше ги депутатите от "БСП за България" и ДПС.

След 10 минути беше направен втори опит за регистрация, който показа 122 депутати.

Парламентът ще обсъди на първо четене изменения в Закона за защита от шума в околната среда. В програмата за седмицата е и първото четене на проект на нов закон за виното и спиртните напитки.

В четвъртък депутатите ще разгледат на второ четене изменения в Закона за регистър БУЛСТАТ, както и на първо четене два законопроекта за изменение на Закона за устройство на територията.

В четвъртък от 11.30 часа ще се състоят разисквания по питането на депутати от БСП към министъра на здравеопазването Костадин Ангелов във връзка с политиката на правителството относно извънредната епидемична обстановка, свързана с COVID-19. От левицата предлагат проект за решение във връзка с разискванията - в срок до един месец Министерският съвет да актуализира и да приведе в действие Националният план на Република България за готовност за грипна епидемия.

В петък депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Закона за електронните съобщения. След това е предвиден редовен парламентарен контрол.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини