Тестът на Тръмп е отрицателен, заяви лекарят му. Първи митинг след заразата

В понеделник лекарят на Белия дом обяви, че тестът за коронавирус на президента Доналд Тръмп е отрицателен за пореден ден.

Президентът е тестван с помощта на антигенната карта Abbott BinaxNOW, според съобщението на д-р Шон Конли. Той каза, че медицинският екип не разчита само на тестове, за да потвърди, че вече няма опасност от предаване на вируса.

"Многократно отрицателните антигенни тестове, взети в контекст на допълнителни клинични и лабораторни данни, включително вирусно натоварване, измерване на праговете на субгеномната РНК и PCR цикъл, както и текущата оценка на данните за вирусната култура, показват липса на откриваема вирусна репликация“, пише Конли в бележка до прессекретаря на Белия дом Кейли МакЕнани.

Конли заключава, че няма опасност президентът да зарази другите с коронавирус.

Президентът напусна Белия дом в понеделник следобед и отпътува за Санфорд, Флорида за предизборен митинг, първият след митинга му в Минесота на 30 септември.

Президентът ще проведе кампания и в Пенсилвания във вторник, Айова в сряда и Северна Каролина в четвъртък.

Тръмп оповести, че е заразен с коронавирус на 2 октомври. Въпреки, че имаше леки симптоми и възнамеряваше да продължи да изпълнява задълженията си от Белия дом под карантина, той бе хоспитализиран същия ден в Националния военномедицински център "Уолтър Рийд". В петък вечерта екипът на президента потвърди, че е започнал курс на ремдесивир. През май лекарството получи разрешение за спешна употреба от FDA за хоспитализирани с COVID-19.

Страничните ефекти от ремдесивир могат да включват гадене, повръщане, студени тръпки и повишени чернодробни ензими, които потенциално могат да причинят увреждане на черния дроб.

В неделя Конли заяви, че президентът е лекуван със стероида дексаметазон, след като нивото на кислород в кръвта му два пъти. Лекарството обикновено се прилага на тежко болни пациенти.

Евтиният стероид обикновено се използва за лечение на възпалителни състояния като артрит, лупус, колит и дихателни нарушения.

Дексаметазон може да причини няколко потенциални странични ефекти, включително проблеми с психичното здраве като агресия, възбуда, тревожност, раздразнителност и депресия.

На 5 октомври Тръмп излезе от болницата и направи видеообръщение, в което обяви, че се чувства отлично и възнамерява да поднови участията си в предизборната кампания. Той обяви, че заразяването му с коронавирус е "Божия благословия" и благодарение на това е научил за "лек" срещу болестта, който възнамерява да предостави на американците.  Впоследствие Тръмп оказа натиск за екстрено одобряване на "лека" от американската администрация, с което предизвика гняв и негативни коментари от различни страни, включително шефа ѝ д-р Антъни Фаучи и Бил Гейтс.

"Известно е, че дексаметазонът има странични ефекти върху психичното здраве", каза Меган Рани, спешен лекар и доцент в университета Браун, пред CNN.

"Той може да причини психоза. Може да причини делириум. Може да предизвика мания", каза Рани. "Никога не бих искала да кажа, че президентът изпитва стероидно-индуцирана психоза, но със сигурност предизвиква загриженост да видим някои от действията му днес след тази потенциално смъртоносна диагноза и инфекциозно заболяване."

В последните си постове Тръмп атакува гласуването по пощата, позицията на  Джо Байдън и Камала Харис по фракинга, фалшивите новини за финансирането на кампанията му и не пропуска да обяви победата си над "китайския вирус". "Ние побеждаваме! Икономиката започва бум!"

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини