Франция срещу консуматорството: Спрете с честата смяна на смартфони

Франция подготвя стимули за потребителите да пренасочат навиците на харчене към употребявана електроника, в опит да намали въздействието върху околната среда и да даде тласък на стартиращите компании в местната електронна търговия, съобщава "Блубърг"

Правителството заяви, че ще внедри система за оценка на повторната използваемост на устройствата от януари и ще задели 21 милиона евро от плана си за стимулиране за финансиране на стартиращи проекти и проекти за повторна употреба.

Министърът на околната среда Барбара Помпили и нейният колега по въпросите на цифровите технологии Седрик О коментираха, че правителството води преговори за стимулиране на покупките втора ръка, но не уточняват подробно плановете, които все още се финализират. O добави, че нова форма на данък върху стоките е малко вероятна, тъй като компаниите ще пренасочат разходите към потребителите.

"Искаме да подтикнем хората, които искат да си купят телефон, да мислят първо за ремонт", обясни Помпили.

Продажбата на реновирани телефони е стар бизнес. Както Apple Inc., така и Samsung предлагат втора ръка телефони на своите уебсайтове, а световният пазар на употребявани смартфони се очаква да достигне 332,9 милиона единици на обща стойност 67 милиарда долара, спрямо 175,8 милиона броя, доставени през 2018 г., според IDC.

Но във Франция редица стартиращи компании лобират правителството да започне да въвежда законодателство, за да насърчи потребителите да се отклоняват от новите мобилни телефони.

"Ние настояваме правителството да намали ДДС за продукти с добро въздействие върху околната среда, включително за реновирани смартфони", каза съоснователят на Recommerce Беноа Варин.

Recommerce, основана през 2009 г., обновява мобилни телефони и ги продава директно на потребителите или чрез телекомуникационни оператори и е подкрепена от гиганта Mulliez.

Конкурентният стартъп Back Market събра 120 милиона евро през май с инвеститори, сред които Goldman Sachs и милиардера Бернар Арно, за своя магазин, който продава телефони и потребителски стоки от Sony, Apple, Samsung и Microsoft.

Back Market, който беше създаден преди шест години и се стреми да се разшири в САЩ, лобира правителството да създаде потребителски стимули за втора ръка електроника.

Френски министри наскоро посетиха техни офиси, за да отбележат подкрепата си за стартъпа и сектора, където Помпили и О критикуваха американските гиганти, че "се стремят да поддържат тясна верига" със запазени резервни части и системи за ремонт.

Производителите на смартфони бавно се справят с въздействието на техните продукти върху околната среда. Apple достави над 1 милиард телефона през последните осем години, но наскоро създаде програма за подобряване на достъпа до своите резервни части. Компании като Fairphone правят телефони отчасти от етично произведени метали и рециклирана пластмаса.

Вероника Риотон, заместник на френската президентска партия, водеше разговори миналата година, в които депутатите гласуваха законопроект за борба с отпадъците, който въведе допълнителни правила, включително точкуване на наличността на резервни части на компаниите и възможността да ги поправят и подменят.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини