Жегата вчера била рекордните 36 градуса в Търговище

Температурен рекорд за октомври е регистриран вчера в Търговище. Отчетена е максимална температура от 36 градуса, съобщи за БТА Красимира Стойчева - ръководител на Метеорологичната обсерватория в града.

Данните на институцията показват, че през 1952 г. на 2 октомври в региона са измерени 35,5 градуса. Специалистите посочват, че тези високи градуси са нетипични за сезона и ги обясняват с навлизането на прах от Сахара.

Най-ниската температура, измерена в Търговище през октомври е била минус 9,8 градуса и е регистрирана на 30 октомври 1997 г.

Стойчева допълни още, че през септември в региона количеството на валежите е било 43 литра на квадратен метър. Това е 105 процента спрямо месечната норма. Валежът е бил неравномерно разпределен и съчетан с високи температури и няма стопанско значение, допълни метеорологът.

Температурен рекорд за датата 5 октомври е регистриран и в Силистра - 32.3 градуса. Това съобщиха от метеорологичната обсерватория в града. Досега най-високата температура за датата 5 октомври в Силистра е измерена през 2006 година - 31.1 градуса.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини