9 °C

Шефът на парламентарната антикорупционна комисия се срещна с местната власт и граждани в изнесена приемна

Изображение 1 от 2

  Вчера в сградата на Общинска администрация се състоя работна среща между председателя и експерти от Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, от една страна, и ръководството на общината и представители на  Местната комисия за конфликт на интереси, от друга. Целта на срещата беше да бъдат поставени въпроси, касаещи работата на общинските съветници и препоръките, които те имат за подобряване на Закона за противодействие на корупцията.

  По думите на Борис Ячев – председател на парламентарната антикорупционна комисия- този закон до голяма степен касае местната власт. Според съветниците ежегодното подаване на декларациите за имущество е ненужно, а обемът им – прекалено голям и препоръчват това да става само при промяна на обстоятелствата. Друга промяна в Закона касае отпадането на забраната общински съветници да сключват договори с Общината и да развиват предприемаческа, търговска или други дейности. От август месец това е възможно и е факт по настояване на Сдружението на общините.  Ячев увери, че ще бъдат предприети всички мерки това да не доведе до корупционни схеми, но отпадането на тази забрана е наложително защото в малките общини има малко фирми с такива дейности, често техните собственици са общински съветници и заради тази забрана общините не могат да намерят изпълнители или търпят загуби.

  След срещата Ячев и експертите продължиха работа в изнесена приемна за граждани. Целта е да се съкрати пътят между засегнатите и институциите. Сигналите са били за работа с администрация –забавяне, натиск; проблеми свързани със земеразделяне и тромавите служби. Обсъждано е подаване на сигнал срещу частен съдебен изпълнител, за проблем, тръгнал от мобилен оператор. Народният представител обърна внимание на обсъждана поправка в закона, която ограничава възможността частните съдебни изпълнители да разпродават имуществото на длъжниците без тяхно знание, както е в момента. В същото време жалващите получиха и експертна помощ от прависти и икономисти.

  Срещите от този вид са полезни за Комисията, каза още Борис Ячев, защото по този начин хората получават възможност да подават сигнали, а ние получаваме препоръки от общински съветници, а и от самите хората как по-лесно да се работи срещу корупцията. Освен това се работи превантивно, за да не се стигне до практики, които биха довели до прилагането на Наказателен кодекс.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 22.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
  22 яну 2021
  Последни новини