Шефът на парламентарната антикорупционна комисия се срещна с местната власт и граждани в изнесена приемна

Изображение 1 от 2

    Вчера в сградата на Общинска администрация се състоя работна среща между председателя и експерти от Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, от една страна, и ръководството на общината и представители на  Местната комисия за конфликт на интереси, от друга. Целта на срещата беше да бъдат поставени въпроси, касаещи работата на общинските съветници и препоръките, които те имат за подобряване на Закона за противодействие на корупцията.

    По думите на Борис Ячев – председател на парламентарната антикорупционна комисия- този закон до голяма степен касае местната власт. Според съветниците ежегодното подаване на декларациите за имущество е ненужно, а обемът им – прекалено голям и препоръчват това да става само при промяна на обстоятелствата. Друга промяна в Закона касае отпадането на забраната общински съветници да сключват договори с Общината и да развиват предприемаческа, търговска или други дейности. От август месец това е възможно и е факт по настояване на Сдружението на общините.  Ячев увери, че ще бъдат предприети всички мерки това да не доведе до корупционни схеми, но отпадането на тази забрана е наложително защото в малките общини има малко фирми с такива дейности, често техните собственици са общински съветници и заради тази забрана общините не могат да намерят изпълнители или търпят загуби.

    След срещата Ячев и експертите продължиха работа в изнесена приемна за граждани. Целта е да се съкрати пътят между засегнатите и институциите. Сигналите са били за работа с администрация –забавяне, натиск; проблеми свързани със земеразделяне и тромавите служби. Обсъждано е подаване на сигнал срещу частен съдебен изпълнител, за проблем, тръгнал от мобилен оператор. Народният представител обърна внимание на обсъждана поправка в закона, която ограничава възможността частните съдебни изпълнители да разпродават имуществото на длъжниците без тяхно знание, както е в момента. В същото време жалващите получиха и експертна помощ от прависти и икономисти.

    Срещите от този вид са полезни за Комисията, каза още Борис Ячев, защото по този начин хората получават възможност да подават сигнали, а ние получаваме препоръки от общински съветници, а и от самите хората как по-лесно да се работи срещу корупцията. Освен това се работи превантивно, за да не се стигне до практики, които биха довели до прилагането на Наказателен кодекс.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини