112 години независима България!

Честит празник!

На 22 септември България отбелязва 112 години Независимост. Цялата история на България, която е една от най-старите държави в Европа, е белязана от борбата за независимост.

В цялата страна ще има официални чествания и тържества, и поне за ден българският ентусиазъм и патриотизъм ще се възродят. Тази година заради COVID-19 някои тържества ще бъдат отменени или чествани символично, но кулминацията на честванията както всяка година е във Велико Търново.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще произнесе на 22 септември 2020 г. тържественото слово във Велико Търново по повод 112-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тържествената заря-проверка ще започне в 19.30 часа на площад „Цар Асен І” пред крепостта "Царевец". Честванията във Велико Търново ще преминат под патронажа на председателя на българския парламент.

Председателят на Народното събрание ще приеме почетния строй на ротите на Националния военен университет. По традиция ще бъде прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява Независимостта.

По-рано през деня заместник-председателят на парламента Емил Христов ще бъде на военния ритуал за издигане на националното знаме в Архитектурно-музейния резерват „Царевец“. Емил Христов ще произнесе слово и ще поднесе цветя на пирамидата на Независимостта.

Вести.бг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ре
    Реалист
    8 -3
    09:53, 22 сеп 2020
    Каква независимост бе хора? Ние не сме независими! Сега сме под американско робство. Всички правителства след 89-та са васални на Сащ.
  • 2
    Пр
    ПРЕДИ
    7 -2
    10:57, 22 сеп 2020
    Бяхме зависими от Руснаци. Сега от Американци. Първите поне даваха петрол и строяха заводи. Тия сега само грабят
  • 3
    Ха
    ХА МИНУСИ МИ СЛАГАТ
    0 0
    09:40, 23 сеп 2020
    И заводите които строяха Руснаците оставаха Български. И земята си остана Българска. А сега. Народ без псобственост. Дори без земя. МЪРША
  • 4
    Ма
    Мария
    0 0
    09:47, 23 сеп 2020
    По-неподходящ за празнуване празник от „Независимостта“ към днешна дата няма. Още от началото на Третата българска държава никога не сме били напълно независими. Това особено важи за последните години на „демокрация“, когато напълно изгубихме суверенитет. Със сегашния ни статут на колония този празник е просто абсурден.
Последни новини