14 °C

Кой кой е в партията на Цветан Цветанов и възможна ли е коалиция с ГЕРБ

​Партията "Републиканци за България" на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който подаде оставка около два месеца след началото на скандала "Апартаментгейт", се очаква да бъде официално учредена следно точно седмица, а днес беше предприета първата официална стъпка за това - събиране на инициативния комитет. В него влизат 89 делегати, сред които има бивши колеги на Цветанов от ГЕРБ, бизнесмени, учени, спортисти, криминален психолог, оперен певец и журналист. От изявлението на Цветанов пред медиите се разбра, че макар и критичен към управляващите в момента, той не изключва в бъдеще евентуална коалиция с бившата си партия.

Освен определянето на себе си в политиката към център-дясно и застъпване за евро-атлантическите ценности, в речта на Цветан Цветанов направи впечатление старанието да изтъкнат заявките за "обединяване на етносите", че "партията няма да се управлява еднолично", както и бяха изредени по малко име редица "млади хора от чужбина" (сред изброените държави бяха САЩ, Франция и Германия - бел. авт.) и "хора от местната власт", които подкрепят партията.

Бивши на ГЕРБ

В речта на Цветанов името на партията на Бойко Борисов беше директно споменато един единствен път, когато Цветан Цветанов благодари на инж. Гюнай Исмаил, напуснал ГЕРБ преди седмица, а до тогава координатор на партията по въпросите на малцинствата в област Шумен (За отцепените членове на СДС към Цветанов - тук. За миграцията на хора от ГЕРБ към бившия втори в партията - тук, тук и тук).

Част от инициативния комитет на "Републиканци за България" е и вече бившият депутат от ГЕРБ Джема Грозданова. Тя напусна управляващата партия в края на юли и две седмици по-късно присъства на представянето на годишния анализ за 2019 г. на Евро-атлантическия център за сигурност - неправителствената организация, оглавявана от Цветан Цветанов.

На събитието в неделя Грозданова заяви пред журналисти, че се присъединява към Цветанов, защото партията щяла да бъде "с различен подход за работа", но в същото време посочи само общи характеристики за това: като "различен маниер, без агресия, без показване на превъзходство". Джема Грозданова каза още, че досега не е "намирала ефективност" от своята работа в ГЕРБ.

Въпреки че в последните си медийни участия Цветанов критикува управляващите, заявява и, че "това правителство е изчерпало доверието" той и Джема Грозданова не изключват в бъдеще партньорство с ГЕРБ при евентуална достатъчна подкрепа на предстоящи избори. "Това е нещо съвсем нормално, защото партиите, с които господин Цветанов говори, че може да се коалира, са в дясно-центристкия спектър, членове на Европейската народна партия (ЕНП)", каза пред журналисти в неделя Джема Грозданова.

Малко по-късно, попитан от "Дневник", дали ГЕРБ са възможен партньор на "Републиканци за България", Цветан Цветанов отговори уклончиво: от една страна подчерта, че може да управлява с формации, които "поддържат евро-атлантическа посока", но и критикува "реализирането на руските енергийни проекти на територията на страната". Той си остави вратичка с думите: "Всичко зависи от разговори, които могат да бъдат водени след като приключат едни парламентарни избори".

На събирането на инициативния комитет на "Републиканци за България" присъстваха и бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов, който напусна ГЕРБ в началото на септември, както съобщи "Капитал" и бившият кмет на Банско Георги Икономов. Последният беше един от поддръжниците на разширяването на ски зоната над града, което обаче засега се оказва невъзможно, защото Върховният административен съд окончателно отмени решение на правителството, с което да промени плана за управление на Национален парк "Пирин" без екологична оценка.

Днес Цветанов не изключи към партията му да се присъединят и други хора от ГЕРБ, но отказа да посочи конкретни области.

Павел и Румен Вълневи

На братята Вълневи, бивши собственици на вече несъществуващата телевизия BiT, Цветанов благодари първи по време на речта си за представянето на инициативния комитет на партията, защото са дошли от Съединените щати. Пред "Дневник" Павел Вълнев заяви, че в към момента живее на две места - в САЩ и България и се присъединява към "Републиканци за България" заради евро-атлантическата насока на партията.

"Аз не влизам в политиката, за да заемам някаква държавна длъжност, не искам да ставам депутат, нито министър. Аз влизам, за да помогна на държавата да излезе от това положение, в което е в момента", заяви Павел Вълнев, но не посочи какви идеи точно има. Каза, че е обиколил света, знае " как работи бизнесът в Америка" и че "първо трябва да има воля за борба срещу мафията". Запитан, кой представлява мафията според него, той отговори: "Знаете кой представлява мафията. Това е тема на дълъг разговор. Аз не мисля, че тук можем да си говорим за това нещо. Най-важното е, че се събраха хора от цял свят, имат енергия, искат да променят нещата", твърди единият от братята бизнесмени.

Хора от БНТ

Декларацията за учредяването на партия "Републиканци за България" беше изчетена от журналиста и водещ на предаването "Вяра и общество" по Българската национална телевизия (БНТ) Горан Благоев, който през юни влезе в конфликт с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков заради критичните си позиции спрямо Българската православна църква (БПЦ) и Бойко Борисов. През лятото имаше съмнения, че предаването няма да продължи от есента, но проверка в сайта на БНТ показва, че то се излъчва всяка събота от 16 часа.

"Вярваме, че компетентността и почтеността трябва да станат основополагащи в развитието на българската политика, защото хората биха приели оттук нататък за ръководители единствено политици, които притежават морал, експертни качества и диалогичност", изчете като част от декларацията Горан Благоев.

В партията на Цветанов влиза и Виктор Серафимов, който днес беше водещ на събитието. Той е доктор по международно право, а справка в сайта на БНТ показва, че Серафимов и към момента е част от управителния съвет на обществената медия.

Тодор Тодоров

Тодор Тодоров е криминален психолог, работил е в МВР по времето, когато Цветан Цветанов беше министър на вътрешните работи. Той е редовен гост в телевизионни предавания, когато се коментират теми от криминалния свят. Има и частен бизнес, който включва и полиграфски изследвания. "Не че тук има нещо, което в момента да бъде подложено на детектор на лъжата", каза Цветанов при благодарностите си към Тодоров за присъединяване към партията.

Криминалният психолог заяви за "Дневник", че през последните десет години е имал няколко предложения да влезе в политиката, които отказвал, но напоследък започнали "да се случват много неприятни неща" и не иска "да е зрител в тези процеси". Заяви, че Цветан Цветанов бил "единственият министър, по времето на който можеше да се работи всичко, без да има шапка, чадър, протекция за който и да било". По думите му "всички хора лъжат средно по седем пъти на ден" и "политиците преди да бъдат политици са хора", но "има лъжи, които прикриват престъпления. Тези лъжи вече са кофти работа".

Тодоров твърди, че все още не е решил, дали ще се откаже от частния си бизнес в името на евентуално управление на страната, но, ако се стигне до това, ще работи, за да има в България закон за психологията.

Спортисти и оперен певец

При представянето на инициативния комитет на партията на Цветан Цветанов бяха споменати имената на няколко спортисти: Благой Благоев е световен шампион по вдигане на тежести и според думите на Цветанов от 30 години живее в Австралия, представлява българската общност в Мелбърн и за първи път влиза в политиката. Други посочени спортисти, част от "Републиканци за България" са Николина Щерева (лека атлетика), Светла Златева (лека атлетика) и Филип Виденов (баскетбол). В партията влиза и оперният певец Георги Пандуров, който от 40 г. живее и работи в Германия.

Събитието на партията в неделя официално завърши с обща снимка, по времето на която случайно или не вървеше песен на популярната британска група Coldplay, която се казва "Fix you" (в превод от английски - "Да те поправя" - бел. авт.)

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Тю
    Тюфчиев
    10 -3
    08:10, 21 сеп 2020
    Бъдеща патерица на Борисов, другата сигурна патерица е Слави дългия и шкембето ако влезе.
  • 2
    :)
    : )
    8 -3
    08:16, 21 сеп 2020
    Добре е за България разцепването на гeрберастите.
    • 12
      123
      1 0
      21:31, 23 сеп 2020
      а дали е така?
  • 3
    Жа
    Жалко ...
    17 -1
    08:31, 21 сеп 2020
    Жалко за тези,които са се наредили в редиците на този брутален ,нагъл,корумпиран,безморален,ненаситен лакумник!
    За водач на партия освен морал трябва и малко харизма.Кой ще повярва на този изменник? Или може би ,така ще се види края на герберите?
    • На
      Наредени
      12 -1
      09:38, 21 сеп 2020
      наредени на хранилката на Република България. Това са бъдещите хрантутници. Нима не видяхте апартаментгейт, нима не видяхте агента на сащ. Това няма да е по-различно от боковото управление. Чудное с какъв акъл тези се вписват в искането на българите за прозрачност в едно ново управление на страната. Отново васали и колонизиране на страната , т. е. продължение. Не вие срам, позор за вас!
  • 4
    То
    Томова
    3 -3
    09:43, 21 сеп 2020
    „Раздялата“ между **** ******* и Цветан Цветанов е пунта – мара.
    Всъщност, Горан Благоев е илюстрация на тази „Симбиоза“.
    Нали си спомняте що пищене беше, че свалили предаването на Горан Благоев от БНТ наскоро? Нали веднага хукнаха да го превъзнасят като „герой – жертва“ на посегателството срещу свободата на словото?
    Помните ли как „отровното трио“ го въздигна на протестърската трибуна да държи опозиционна реч и така го легитимираха като бир парче „революционер“ срещу Хунтата на Боко?
    Впрочем, Горан Благоев продължава тесните контакти с „отровното трио“, а там има и вчасови, че е сол ташак на Цветанов, но дето се вика „американската линия“ е над всичко. И заради нея ни пробутват всякакви кретени на трибуната на площада.
    И сега – внимавайте!
    Сещате ли се БНТ да е свалил някого от екран и после набързо да го е върнал на екран?!
    Как си представяте Емил Кошлуков да свали предаването на Горан Благоев и после да го върне в ефира, че и да преглътне, че Горан Благоев се вихри и на площада на протеста?
    Защо ли това не случи с предаването на Валя Ахчиева, а? Отговорете си сами.
    И сега пак сами си отговорете – Кой може да нареди на Кошлуков да върне Горан Благоев, иначе свален от същия Кошлуков – **** *******, Пеевски или … Цветанов?
    Или американското разузнаване, легитимирано като американска амбасада?
    И ето ти я симбиозата – **** ******* – Цветан Цветанов – Кошлуков /разбирай, Пеевски/.
    Цветанов не слиза и от „водещите“ медии и телевизии. А уж е „враг“.
    Абе, аман от селски пинизи!
    Всичко де е УЖ „опозиция“ го контролират, за да го налеят след изборите пак на … тиквите.
    Десносектантите на Христо Иванов са също тугедър с Цветан Цветанов и едновременно са на дувара на Боко.
    Горан Благоев е нагледния пример какво ви чака.
  • 5
    Жо
    Жорката Пандъра
    4 -1
    11:56, 21 сеп 2020
    Томова разбрах Ви че тия всички изредени по гори ОПИКАВАТ ДУВАРА на Бойката с пистолета и еврата
  • 6
    Ол
    Олег
    3 0
    12:26, 21 сеп 2020
    То според В. Томова само Ренета Инджова не е предател в полза на Борисов! Ама това е за сега.
  • 7
    In
    info
    0 -1
    19:25, 21 сеп 2020
    Томова е мисирка на Дебелия.

Още новини

Последни новини