TicTok отхвърли офертата на Microsoft и ще си партнира с Oracle в САЩ

"Mайкрософт" обяви, че предложението й за закупуването на американския бизнес на популярното приложение за споделяне на видео "ТикТок" е отхвърлено, като вместо това китайската компания е избрала консорциум, ръководен от "Оракъл" като "технологичен партньор".

Двата технологични гиганта водеха в надпреварата за закупуването на "ТикТок" от китайската "БайтДанс".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше дал срок до 15 септември китайското приложение да бъде продадено или да престане да оперира на територията на страната. Администрацията на Тръмп твърди, че то и други китайски приложения са заплаха за националната сигурност, тъй като споделят данните на потребителите си с правителството в Китай.

"Уолстрийт джърнъл" и "Ройтерс" съобщават, че "Оракъл", която продава технологии за бази данни и облачни системи, е спечелила наддаването, цитирайки източници, запознати с въпроса.

След избухването на скандала се появи информация, че "Оракъл" сериозно обмисля да закупи бизнеса на "ТикТок" в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия заедно с инвестиционни компании, включително General Atlantic и Sequoia Capital.

От "ТикТок" не са потвърдили официално информацията.

Според The Washington Post "Оракъл" е избрана от "БайтДанс" за "технологичен партньор ", за да успокои американските опасения, а "Ройтерс" цитира източник, според който това ще бъде преструктуриране, а не продажба, като "Оракъл" ще обработва потребителските данни на "ТикТок" за САЩ. Източникът не разкрива каква част от операциите на "ТикТок" в САЩ ще останат притежание на "БайтДанс".

В неделя от "Майкрософт" обявиха: "БайтДанс" ни уведоми днес, че няма да продава операциите на "ТикТок" в САЩ на "Майкрософт". Уверени сме, че нашето предложение би било добро за потребителите на "ТикТок", като същевременно защитава интересите на националната сигурност."

Това проправя пътя за "Оракъл", която според Тръмп ще бъде "страхотна компания", която да поеме операциите на "ТикТок" в САЩ. Шефът на "Оракъл" Лари Елисън е привърженик на Тръмп и е набирал средства за предизборната кампания на американския президент.

През август Тръмп заяви, че правителството трябва да получи "значителна част" от продажната цена на американското звено на "ТикТок", ако бъде купено от американска фирма.

Позицията на Китай

Преди две седмици Китай обяви нови правителствени ограничения върху износа на технологии. Смята се, че правилата са насочени към забавяне на продажбата на "ТикТок". Ограниченията означават, че някои технологии като "изкуствен интелект" (AI) ще се нуждаят от одобрение от правителството, преди да могат да бъдат изнесени.

"ТикТок" стана толкова популярен, защото разполага с високо усъвършенствани алгоритми, които предсказват какво искат да гледат потребителите. Този вид технология вече ще бъде следен и може би регулиран от китайското правителство. Подобно високо оценени алгоритми няма да бъдат продавани или прехвърляни на други страни според анализ в South China Morning Post.

Какво означава всичко това за потребителите на "ТикТок?

Не е ясно какво ще се случи с популярното приложение за споделяне на видеа, което има около 100 милиона активни потребители в САЩ.

Нито "Майкрософт", нито "Оракъл" са сред най-очевидните бизнеси, които биха били заинтересовани от "ТикТок", което има предимно млада аудитория.

Каквато и да е сделката, тя все още ще се нуждае от одобрение от редица заинтересовани страни, включително правителствата на САЩ и Китай, "БайтДанс" и инвеститорите.

През август "ТикТок" заведе дело срещу правителството на САЩ в отговор на изпълнителната заповед на Тръмп за забрана на приложението.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини