Отложиха разговорите в НАТО на военни делегации на Турция и Гърция

Разговорите на военни делегации на Турция и Гърция в централата на НАТО, които първоначално са били планирани за 8 септември, са отложени за 10 септември, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер, позовавайки се на източници от министерството на отбраната.

Срещата е била отложена от ръководството на Военния комитет на НАТО, уточнява телевизията. Засега не са известни причините за отлагането, посочва ТРТ Хабер.

Според източници от турското министерство на отбраната, цитирани от Ройтерс, разговорите целят избягване на инциденти в Източното Средиземноморие, като сблъсъка между гръцки и турски военни кораби миналия месец. Военните кораби придружават турски плавателен съд, който прави проучвания за залежи на петрол и газ в спорни води в Средиземно море, западно от Кипър. Гърция смята тези действия за незаконни, напомня Ройтерс.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини Гърция, че отстъпва от споразумението за провеждане на технически разговори, които, без да засягат спора за континенталния шелф биха могли да доведат до установяване на гореща линия между армиите на двете страни и по-активна употреба на военноморските сигнали.

"Ако Гърция си вярва, ако има кураж и вяра в своите тези, тогава...нека дойде и седне на масата", заяви Чавушоглу на пресконференция в Анкара.

Гърция казва, че преди началото на каквито и да било разговори, турските кораби трябва да се изтеглят от оспорвания район. Гръцки източник заяви пред Ройтерс, че присъствието на турските кораби създава напрежение и "концентрация на голям брой военни сили в зоната".

Гърция желае диалог, но не "под заплаха, изнудване и провокации", заяви президентката на Гърция Екатерини Сакеларопулу.

Атина иска от ЕС да наложи санкции на Турция. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в петък, че лидерите на блока ще вземат решение как да реагират на действията на Турция на срещата си на 24 и 25 септември.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини