Kолко студено е било през последния ледников период?

Насочвани от фосилизиран океански планктон и климатични модели, учени са изчислили колко студено е било през последния ледников период, когато обширни части от Северна и Южна Америка, Европа и Азия са били покрити с лед, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в Nature.

Според изчисленията им средната глобална температура през периода, известен като Последен ледников максимум преди между 23 000 и 19 000 години, е била около 7,8 градуса Целзий - с около 7 градуса Целзий по-ниска, отколкото през 2019 г.

Някои региони, например арктическия, са били значително по-студени, с температура с 14 градуса Целзий по-ниска от средната.

Учените са направили изчисленията си с помощта на химически измервания на миниатюрни фосили на зоопланктон и съхранени мастни структури от други типове планктон, променящи се в отговор на температурата на водата.

Информацията след това е въведена в симулации на климатични модели, за да бъдат изчислени средните глобални температури.

"Миналите климати са единствената информация, с която разполагаме за това какво се случва в действителност, когато Земята до голяма степен се охлажда или затопля. Изучаването им ни помага да си изясним какво ни очаква в бъдеще", казва палеоклиматоложката и ръководителка на изследването Джесика Тиърни от университета на Аризона.

По време на ледниковия период бродят едри животни като мамути, мастодонти, вълнести носорози и саблезъби, успели да се приспособят добре към студения климат.

През ледниковия период хората навлизат за първи път в Северна Америка, прекосявайки сухоземен мост, който някога е свързвал Сибир и Аляска. По това време морското равнище е много по-ниско в сравнение с днешното.

Смята се, че ловувайки, хората са допринесли за глобално масово изчезване на видове в края на ледниковия период.

"Интересното е, че Аляска не е била покрита изцяло с лед. Централната й част не е била толкова студена, колкото днес и е предлагала добри условия за заселване", допълва Тиърни. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ни
    Ник
    4 0
    17:20, 28 авг 2020
    Адмирации за навременната охлаждаща статия : -))))

Видеа по темата

Последни новини