Цанко Цанков ще опита да подобри световен рекорд за 12-часово плуване

Деца от спортни клубове и ветарани ще подкрепят плувеца Цанко Цанков при опита му да подобри световен рекорд за 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн.

Досегашното върхово постижение е на словенеца Мартин Стрел. Рекордът е поставен през 1998 година в Швейцария. Преди 22 години словенецът е постигнал резултат 41 км и 200 м в закрит басейн в Женева. Именно за подобряването на това постижение ще направи опит Цанков.

33-годишният бургазлия, който е бивш шампион и медалист от държавни първенства, ще стартира опита си в 7.30 часа на 22 август в басейна в плувния комплекс "Флора" в Бургас. Финалът е предвиден в 19.30 часа. Това съобщиха от пресслужбата на Община Бургас.

Очаква се на басейна да има над 200 деца от бургаски клубове, няколко ветерани, начело с 67-годишния Георги Власев, Тома Янчев и представителката на хората с увреждания Албена Пенева. Всички те ще плуват на различни дистанции в крайните коридори паралелно с Цанко Цанков, който ще бъде в четвърти коридор. Ветераните Георги Власев и Тома Янчев трябва да изминат по 5 000 метра, като началото за тях ще е в 12:30 часа. Веднага след това 24-ма спортисти ще плуват по 1000 метра, информираха от общината.
От 15:30 часа по график е стартът на 50 метра на 100 деца, разпределени в 25 серии.

В 16:45 часа ще се включат плуващите по 100 метра, а след тях тези на 400 метра и 500 метра. В басейна, в подкрепа на Цанков, ще плуват и ветераните Людмила Белчева, Златко Белчев и Таня Иванова.
12-часовият маратон на Цанко Цанков в басейна ще приключи точно в 19:30 часа. Супермодерна измервателна система, сертифицирана от Международната федерация по плувни спортове ще засича изминатите от Цанков километри по време на 12-часовото му плуване нонстоп.

Главен съдия ще е Вили Цеков, който е лицензиран от Международната федерация.

За допълнителна атракция е поканен и общинския Духов оркестър, който ще се грижи за настроението по трибуните.

Входът за басейна ще безплатен, като всички желаещи да подкрепят Цанко Цанков по време на историческото му 12-часово плуване трябва да спазват епидемиологичните мерки.

От общината казаха, че заради подготовката и провеждането на проявата, басейнът няма да работи за граждани от 17.00 часа днес. От 23 август плувното съоръжение ще може да се ползва в нормален график.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини