Теодор Цветков постави световен рекорд за плуване без прекъсване - 71 часа

Русенецът Теодор Цветков е поставил нов световен рекорд за плуване без прекъсване, като е плувал 71 часа във водите на езерото в лесопарка "Липник", съобщава БНТ. Целта му е била да продължи още час, но заради буря се е наложило да спре.

"Бяха няколко момента, в които замръзвах, по-скоро спазми получих от свръхнатоварването", заяви 27-годишният Цветков, който често организира благотворителни кампании. Той вече е част от Книгата на рекордите Гинес, след като преплувал 10 километра с една ръка.

През цялото време до него се движели негови приятели от клуба по кану-каяк.

В последните четири часа от плуването на Цветков е валял проливен дъжд. "Тогава е абсолютно забранено - по време на гръмотевична буря, каквато се изви тук, да има хора във воден басейн, защото те стават обект на светкавици и може да има фатален завършек. Той направи 71 часа, което е уникално", заяви д-р Христо Метев, специалист по белодробни заболявания.

"Доказах, че невъзможното е само дума и всичко може да стане възможно. Постигнахме го, мисля още на 68-мия час, успяхме да го подобрим, но най-важната цел никога не са били рекордите, винаги е било да вдъхновяваме младите, спортът да се развива и да има бъдеще за следващите поколения", каза Цветков.

Следващата му цел е да преплува Черно море от Одеса до Бургас.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини