Хотел без документи на груб строеж в ловно стопанство "Искър"

Съвместна проверка на Министерството на земеделието, храните и горите и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е потвърдила, че в района на ловно стопанство "Искър" в Пасарел частна фирма е започнала да строи хотел без документи, съобщиха от Върховната административна прокуратура, която възложи инспекцията. Сградата, която е на етап груб строеж, се намира в непосредствена близост до ловния дом в имота.

Проверката е извършена по публикация на съпредседателя на "Зелено движение" и общински съветник в София от "Демократична България" Владислав Панев, който сигнализира във видео за нерегламентирания строеж. Според него той се извършва от фирма на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка. След избухването на скандала беше освободен директорът на държавното ловно стопанство "Искър" инж. Атанас Дарелов.

По време на проверката е установено наличието на двуетажна сграда на етап "груб строеж", с изпълнен покрив и стоманобетонова монолитна конструкция. От одитния доклад на МЗХГ, изпратен до ВАП, става ясно още, че дружеството не е изпълнило поетите задължения за даряване на средства, с което изпълнителят е спечелил конкурса. От 2016 година до сега сумата е стигнала 600 хил. лв.

Проверката, извършена от ДНСК, също сочи на липса на документи за строежа, както и на данни за одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж в поземлен имот в Пасарел, район "Панчарево". Сред нарушенията са още липса на ограда и обезопасяване около строежа, нямало е и задължителната по закон информационна табела.

ДНСК е поискала от кмета на район "Панчарево" да извърши подробна проверка по чл. 223, ал. 2 от Закона за устройство на територията и да се предприемат съответните действия по реда на закона. В съобщенията на ВАП се уточнява, че при установени нарушения ще бъдат образувани административни производства.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини