"Отровното трио": Който иска да яхне протеста, носи отговорност към историята

Протестиращите граждани не са политически наивници и всеки, които се опитва да ги раздели или подведе ще носи отговорност пред историята на България и пред поколенията след нас.

Това се казва в изявление от т.нар. "Отровно трио" - проф. Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов и пиар специалистът Арман Бабикян.

В три точки те обобщават исканията на протестиращите, които вече 38 дни настояват за оставка на правителството. Ето техните искания:

Първо: Оставка на Борисов означава не просто оттегляне на физическото лице Бойко Методиев Борисов от власт, а оттегляне на ГЕРБ от управлението и премахване на методите, с които управляват. Това е желание, валидно за всяко едно правителство, което си позволява по същия престъпен начин да третира и обижда българските граждани. В краткосрочен план това означава предсрочни избори. Никой няма да води дебат с власт, загубила окончателно доверието на гражданите!

Второ: За да има доверие в изборния процес се налага служебен кабинет, като преди това се гарантира машинно, дистанционно и електронно гласуване. Част от гаранциите за честен вот е премахване ръководствата на "Информационно обслужване", ГРАО и редица други ведомства, пряко ангажирани с покупката и фалшифицирането на изборите. Очевидно е, че кабинет, обслужваш мафията, не може да гарантира почтеност в изборния процес.

Трето: Оставката на Гешев сега и предстоящите промени в Конституцията, подготвени от едно ново Народно събрание, означават ясно, че въпросът не е просто в премахването на един главен прокурор, а е свързан с проблеми като единоначалието в прокуратурата, невъзможността всеки прокурор да взема сам решения и да носи отговорност за тях, както и пълната безконтролност на главния прокурор. Т.е. всеки кандидат за доверието на гражданите трябва да декларира, че не е готов за конюнктурни или исторически компромиси, а обещава предварително да подкрепи предложенията за изваждане на прокуратурата от съдебната система, пише в изявлението на тримата.

Те заявяват категорично, че не вярват в изявленията на премиера Бойко Борисов за 6-месечно привикване на главния прокурор в парламента. Причината за недоверието им е, че самият Борисов не уважава Народното събрание и свръх овластените главни прокурори ще правят същото.

Намалението на мандата на държавния обвинител също не реформира системата, пишат по отношение на идеята главния прокурор да има 5-годишен мандат, вместо сегашния 7-годишен.

Грижата на Борисов за доброто функциониране на съдебната системата е видно дори по простия факт, че мандатът на главния инспектор и всички съдебни инспектори към Висшия съдебен съвет е изтекъл преди няколко месеца. Грижата на "реформатора" Борисов по тази процедура отдавна трябваше да е започнала и приключила, изтъкват от "Отровното трио".

Те припомнят, че председателят на Върховния касационен съд още през 2017-та при среща с президента заяви, че е важно изваждането на прокуратурата от съдебната власт и свикването на Велико народно събрание.

"Опитът на автократа Борисов и присъдружният на Пеевски Гешев, да си спечелят още политическо време, злоупотребявайки с ясните обществени реформи, поискани от протестиращите, са поредната лъжа, с която никой няма намерение да се съобрази", пишат организаторите на протестите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    S.
    S.
    5 -10
    07:21, 16 авг 2020
    Крадливите герберасти отиват в канализацията. Виж коментара
    • По
      Подлата дружинка
      9 -4
      10:11, 16 авг 2020
      Идването на власт става със избори.Борисов е избран от народа ( три милиона).На тайна среща в летящата чиния другарката Нинова шокира насъбралите се олигарси казвайки единствената истина от години - другари не направим ли служебно правителство няма как да се докопаме до свежи пари! Борбата е да спасим заграбеното
    • S.
      S.
      1 -7
      11:24, 16 авг 2020
      Другаря Борисов идваше на власт с фалшифицирани из... Виж коментара
    • До
      до S.
      7 -1
      17:56, 16 авг 2020
      S, партия ГЕРБ има милион и двеста хиляди членове.
      Да кажеш, че винаги идват на власт с фалшификация, при положение, че спечелиха избори организирани от служебния кабинет на президента Радев си е нагла, идиотска лъжа и манипулация.
      Кряскайте, заплашвайте, блокирайте, обиждайте... Още по-зле за вас..
      Хорати ви ненавиждат и намразват с всеки изминал ден и час от вашия фалшив шумкарско-мандраджийски
      платен протест.
      Изборите ще ви докажат, колко сте жалки.
    • Кр
      крадецът **** *******
      3 -6
      19:23, 16 авг 2020
      Бандитската структура ГЕРБ има само цигaнски избиратели.
  • 2
    Дя
    Дядо Йоцо гледа
    9 -5
    10:01, 16 авг 2020
    Дните на протесите надминаха вече броя на протестиращите!
  • 3
    На
    Наблюдател
    5 -1
    18:12, 16 авг 2020
    От името на колко граждани тези маймуняци се изхождат по въпроса. Поне двамата да се поизбръснат, та да заприличат на човеци. Да еВа и измекяри с измекярите им.
  • 4
    Де
    Делян - хасковският крадец
    3 -6
    19:26, 16 авг 2020
    Щом гербаджийските кyрви вият на умряло, нещата се развиват добре.
    • Си
      Синбад Мореплавателя
      5 -2
      20:11, 16 авг 2020
      Прав си, чудесно се развиват нещата! От ден на ден протестиращите намаляват, лъсва лицемерието и сляпата им злоба, парите им свършват, ковида ги поразява.... Наистина, нещата се развиват добре :)
Последни новини