Ден 38: Дъжд, моление, провокатори и желязна релса от Свиленград

В поредния 38-и ден от антиправителствените демонстрации остават блокадите на възлови кръстовища. Затворени за движение са районът между Министерския съвет и Президентството и кръстовищата на Орлов мост и при Ректората на Софийския университет.

Демонстрантите не приемат предложенията за рестарт на държавата, обявени вчера от премиера, и са решени да продължат с блокадите, докато исканията за оставките на правителството и на главния прокурор не бъдат удовлетворени.

На протеста в София има около хиляда души, предаде репортер на "Дневник". Арман Бабикян, един от инициаторите на протеста прочете от трибуната изявлението от "Отровното трио", което по-рано днес бе разпространено и до медиите.

Протестиращите се отправиха на шествие по бул. "Цар Освободител" към Народното събрание. 

"Пазете се от провокатори. Явно полицията не иска да ни пази", призоваха организаторите на протеста, малко преди демонстрантите да се отправят на шествието. Те имаха предвид няколко случая от снощи насам, включително отказа на полицията да се намеси при пререканията между протестиращи и граждани на блокираното кръстовище на Румънското посолство.

По-рано вечерта полицията задържа мъж, който буйства в района на протеста при президентството, предаде "Дневник". Мъжът, във видимо нетрезво състояние, крещеше, държеше се агресивно и се съблече по бельо. Очевидци разказаха, че участници в протеста няколко пъти са се обръщали към полицията, но униформените им казали, че мъжът е протестиращ и има право да вика. След няколко сигнала, в крайна сметка на мястото дойдоха двама полицаи и му сложиха белезници. Пристигна и линейка.

"Ние казваме на Борисов "Оставка", той чува Велико народно събрание", заяви един от протестиращите пред президентството, който говори от трибуната.

"Конституция се пише от свободни хора, не от мутри", каза той и продължи, "Не може зависими да управляват свободни хора". По-късно на протеста прозвуча и националния химн на България. Организаторите призоваха хората, които имат възможност да отменят замалко хората от блокадите на Софийския университет и Ректората, така че те да успяват да се приберат вкъщи, да го сторят.

Двама мъже от Свиленград са тръгнали пеша към София с намерението да изминат 330-те километра между двата града в "Похода на свободата", предаде БНР. Атанас Бюлбюлев и Огнян Христонев носят желязна релса, която според тях е символ на твърдата решителност на протестиращите и кръст към Голгота. Двамата планират да занесат релсата в Пловдив, а оттам да потеглят към столицата с други желаещи да участват в похода.

Христонев е стигнал до хасковското село Клокотница, но е в тежко състояние и призовава други съмишленици да се включат в протестния поход, който има крайна цел Орлов мост. Там двамата мъже планират да изградят грамада.

Моление на Орлов мост
Голяма икона на Богородица "Всецарица" е донесена в палатковия лагер на Орлов мост от отец Дионисий, станал скандално известен със зарята над "Св. Александър Невски" навръх Възкресение Христово през 2016 г., заради което бе освободен като предстоятел на патриаршеския храм. Участниците в блокадата запалиха свещи при иконата на днешния празник Успение Богородично, а Дионисий отслужи общо моление с лагеруващите към Божията майка, за "да свърши това".

Дионисий нарече лагеруващите "орлите" и помоли Богородица да им помага "в тукашната правдива кауза". "Избави нашето отечество злото, което го управлява", призова в молитвата си Дионисий, който нарече управлението "демонско". Хората останаха смирени по време на молитвата, а след нея викнаха "Оставка".

Веднага след това заваля силен дъжд.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    Да
    Даниел
    21 -13
    06:39, 16 авг 2020
    Какви 1000 души? Не повече от 200 са, защо лъжете? Писна ми от тоя фарс и цирк на шепа наркомани, откачалки и едни други жадни за власт и пари!
    • Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Агресията на протестърите- - - блокираща, вербална,
      невербална, физическа, телесна, естетическа
      и с ползването на хранителни продукти, е
      силно неприятна и ще намали до минимум
      електоралните им възможности................Нека не им пречим да са
      неприятни.....
  • 2
    Пр
    протести до дупка
    14 -19
    07:09, 16 авг 2020
    Мръсният крадец от Банкя няма да бъде оставен на м... Виж коментара
    • Де
      Деликатев
      10 -5
      09:47, 16 авг 2020
      Протестиращият до коя дупка ще бъдат протестите, до онази под полата на женати ли!?
    • Sk
      Sk.
      3 -8
      11:10, 16 авг 2020
      До твоята дупка, гърбава кyрво. Виж коментара
    • До
      До Деликатев
      5 -3
      12:43, 16 авг 2020
      А защо да не е под полата на твоята?
    • Че
      Червени и гладни
      1 0
      16:01, 16 авг 2020
      Толкова много си разстроен че дриска.ш даже и през устата ти гнус.на. канцеларски мишок.
  • 3
    Въ
    Вълев
    14 -6
    09:31, 16 авг 2020
    Протестите вече наистина се превърнаха в сборище на откачени ,пияни, дрогирани и лумпени. И в Свиленград имало също откачени. Този Христонев във всеки случай не е митничар и без да си пие хапчетата е стигнал само до разклона за Клокотница. Плащаме здравни осигуровки за да лекуват нунормалници! Тази релса да вземе и да си я удари в главата ще се почувства по-добре.
    • Це
      Цецо
      4 -9
      11:15, 16 авг 2020
      ГЕРБ е партията на пияните, дрогираните, лумпените... Виж коментара
  • 4
    Тв
    тва гроб
    4 -8
    09:47, 16 авг 2020
    много боклуци накупили да коментират в тяхна полза... Виж коментара
    • Ка
      Карадайъ
      11 -7
      09:56, 16 авг 2020
      Черепа и червената буржоазия само тези 200 глупака ли успяха да купят? А толкова заграбиха от българския народ.....
    • Dj
      DJ
      4 -8
      11:13, 16 авг 2020
      Червената мутра Боко Тиквата към коя буржоазия се... Виж коментара
  • 5
    Пе
    Пеле
    7 -2
    13:05, 16 авг 2020
    Тва на футболен мач между Червен бряг и Полски тръмбеш се събират повече хора отколкото са общо всички заблудени протестиращи в страната и чужбина :)))))
  • 6
    Фъ
    ФъКю
    5 -2
    18:07, 16 авг 2020
    Протест организиран от прецакан тарикат, на който най накрая му орязаха пипалата и беше принуден да бяга чак до Дубай там сега ще го шомпулират руските блядове, а наркоманите и отрепките ще висят по улици и кръстовища. Хааххаа
  • 7
    Od
    Odin
    5 -4
    19:03, 16 авг 2020
    Здравейте достойни българи, борещи се с хунтата ГЕРБ!
    Дойде време да се обърна и към Хасково.
    Името ми е Один. И съм търговец на информация. Но този път ще я раздам безплатно. При едно условие.
    Гласувайте ако искате да си поговорите лично с тези, които 11 години грабят от вас безсрамно.
    Искате ли да получите адресите им, номерата на автомобилите им, ЕГН, медицинска информация? На общинските съветници, на Тъпото, на онова селянче което се нарича Дон Анчелоти и не може да хване дори трипер. А е пробвал доста пъти. За къщите за гости на дъщеря му. Която има половин милион загуби по европейски проект. Интересно защо никой не я проверява.
    На корумпирани полицаи, на един дребен господин с мустаци и любовницата му. На лисичката Таня. На една проста ветеринарка. И на още много незначителни хора от ОПГ ГЕРБ.
    Готови ли сте за началото на играта! Гласувайте!
Последни новини