Обезщетение за 54-ма стопани от Хасковско, пострадали от пожарите

Изображение 1 от 4

    54-ма са стопаните в Хасковски регион, които са претърпели щети при големите пожари, вилнели през последните дни в областта. Това съобщи на мястото на едно от пепелищата- в землището на харманлийското село Рогозиново министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева. Тя е в региона този следобед за среща с потърпевшите фермери.

    На пострадалите министър Танева съобщи, че всички засегнати от пожарите в региона ще бъдат обезщетени от държавата. Решението за това е взето днес на Управителен съвет на Държавен Фонд „Земеделие“ и то важи само за засегнатите фермери от пожарите в Хасковско. Това е така, защото тук е установено, че огънят не е тръгнал вследствие на дейност на земеделците, посочи тя.

    Над 10 500 декара са опожарени земеделски площи в областта.

    Ще бъде приложена и подкрепа по схемата de minimis с общ бюджет 400 000 лв.

    Сред стопаните има и такива с изгорели трайни насаждения-бадеми и лозя. Един от земеделците има 9 изгорели животни. Определеното обезщетение е до 1000 лв. на глава добитък.

    30 лева на декар ще е обезщетението за опожарените пасища, люцерна. За трайните насаждения обезщетението ще е 120 лв. за декар загубена площ.

    Следващата седмица ще се събират заявления от пострадалите собственици. На 24-25 август пострадалите ще получат парите си, обеща министър Десислава Танева. Земеделците ще получат и полагаемата им се субсидия, макар вече да са загубили площите си, уточни още земеделският министър.

    Общинските служби по земеделие в общините от областта, където беше обявено бедствено положение заради пожарите миналата седмица в едноседмичен срок ще трябва да установят дали има още пострадали фермери извън обявените вече.

    „Спокойно в определения бюджет ще се съберем и ако има други пострадали.“, посочи Десислава Танева.

    Живко Желев от харманлийското село Българин е сред пострадалите земеделци. Той има стадо от 230 биволи и около 400 декара пасища. Част от стадото му,  което попаднало в близост до огъня, се спасило, като животните успели да влязат в близкия язовир, уплашени от пламъците. Пожарът изпепелил обаче окол 90 декара от пасищата.

    След срещата със земеделския министър фермерът сподели, че в общи линии е доволен от обезщетението, което ще получи за опожарените пасища. "Друга година и толкова не са давали при подобна ситуация, така че и на това сме доволни. Ако обаче бяха пострадали животните, с 1000 лева на глава добитък нямаше да мога да възстановя стадото. Един бивол в момента ми е около 2000 лева инвестиция", коментира ще той.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Чо
      чобанин
      7 -3
      17:51, 14 авг 2020
      Гражданките се изпружили с токчета на къра.
      • За
        Защо е така ?
        2 0
        00:34, 15 авг 2020
        90% от пострадалите
        имат Митничар в Семейството :))
    • 2
      Ха
      Хари
      10 -1
      22:46, 14 авг 2020
      Евала! Нека има помощ за честни и отрудени хора, пострадали от пожарите! Но нека няма помощ, а гилотина, за всички псевдо земеделци, които само търсят облагата от Евро фондовете! За пример "град" Любимец-пълно е с такива "отрудени предприемачи", дето само търсят цицата на кравата.!........
    • 3
      Са
      Сатър
      2 0
      07:52, 15 авг 2020
      то хубаво ще ги подпомогнат, ама имат ли застраховки, щото за едни има за други не, трябва да се научат всички да си правят застраховки

    Случаен виц

    Последни новини