Срив в цената на златото

Цената на златото падна под $1900 за тройунция, насочвайки се към най-голямата си загуба в рамките на два дни от повече от 7 г., докато инвеститорите се оттеглят от една от "най-горещите си сделки през 2020 г.", съобщава Bloomberg.

След като постави рекорд, прекрачвайки прага от 2 хил. долара за тройунция миналата седмица, златото спря пътят си нагоре на фона на повишаване на доходността по американските облигации, това влоши представянето на активите убежища.

Обратът при златото в момента е предизвикателство за неговите поддръжници. Активът убежище привлече доста инвестиции заради пандемията, която засегна икономиката и подтикна централните банки и правителствата да отпуснат масивни стимули. Междувременно в понеделник руският президент Владимир Путин заяви, че Русия вече разполага с първата ваксина срещу COVID-19 в света, а това увеличи отчасти апетита за риск.

В същото време доходността по облигациите се повишава с над 10 базисни пункта от началото на месеца на фона на подобряването на апетита към риск и предстоящото наводняване с емитиран дълг.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини