Продължава инициативата за обявяването на Капитан Петко войвода за почетен гражданин на Хасково

    Инициативният „Комитет- Сдружение “Доган Хисар“ продължава инициативата за обявяването на Капитан Петко войвода за почетен гражданин на Хасково. Това заявиха днес членове на Сдружението на нарочна пресконференция, подбудена от реакцията на общинските съветници миналия петък.

    На сесията на 31-ви юли предложението в докладната, внесена от кмета на Хасково Станислав Дечев за присъждане посмъртно на почетно звание на воеводата, не беше прието от Общинския съвет на Хасково заради липса на кворум. От 31 присъстващи общински съветници, 16 гласуваха, останалите напуснаха залата.

    Преди гласуването се чуха и гласове, че практиката за посмъртното връчване на званието трябва да бъде прекратена. Освен това, един от доводите против обявяването на Капитан Петко за почетен гражданин на Хасково, изразено от съветника от БСП Коста Стоев бе, че той е национален герой и не бива делото му и паметта му да се принизява с подобен акт.

    Предложението, залегнало в докладната на кмета от Инициативния „Комитет- Сдружение “Доган Хисар“, в основата на което са потомци на бежанци от Беломорска Тракия, беше подкрепено и от над 2500 подписа на хасковлии. В интернет пространството обаче се завъртя и дебат, че има политически подтекст около отхвърленото предложение. А и, че Сдружение “Доган Хисар“ иска да използва името на Капитан Петко войвода за комерсиални цели.

    „Целите на нашето сдружение са безкористни и с обществена полза-правим проучвания в архивите на Гърция, Турция, Италия, свързани с делото и живота на Капитан Петко. Подготвяме пътуваща изложба и преиздаване на знакови книги за него, които вече са рядкост.  Действаме с чисто патриотични и обединителни подбуди. Идеята ни е да съхраним родовата памет и да предадем делото на Капитан Петко с достойнство на идните поколения.“, посочи Величка Георгиева от Инициативния комитет за издигането му за почетен гражданин.

    Тя припомни благодарственото писмо от жителите на Хасково от 1879 година, подписано от 173-ма кметове от хасковско и жители, и в което те го наричат „герой“. То е изпратено по повод отклика на Капитан Петко на молбата на кметовете на Хасково и околните селища за помощ, когато башибозуците се канят да нападнат града. Воеводата идва с четата си, за да ги защити. Така Хасково остава непокътнат, спасен е от плячкосване и опожаряване, от съдбата застигнала Свиленград, например, който е бил сринат със земята буквално. „Хасковци са го признали тогава като герой. Издигнали са му с дарения паметник, който е всепризнато най-красивият и величествен в страната. И днес ние сме му длъжници!“, категорична е Величка Георгиева в подкрепа на доводите на тракийското сдружение за издигането на Капитан Петко войвода за почетен хасковец.

    От Инициативния комитет посочиха на пресконференцията, че подписката не е била подкрепена от Тракийското дружество „Г. Сапунаров“ в Хасково, въпреки, че са водени разговори с организацията.

    "Реакцията на общинските съветници от Хасково на сесията беше меко казано неприятна изненада. Какво означава тази демонстрация на общинските съветници, които станаха при гласуването и си тръгнаха от залата?“, коментира развоя на събитията историкът д-р Веселина Узунов, която е член на УС на Независимото сдружение „Доган Хисар“. Тя посочи, че вече има реакции за необявяването на Капитан Петков войвода за почетен гражданин на Хасково от Варна, където той е удостоен с това звание още преди години, от Пловдив, София, Смолян, Кърджали. А по повод коментара от сесията, че практиката за удостояване с почетното звание посмъртно трябва да бъде прекратена, д-р Узунова коментира: Точно сега ли!? Точно пред Капитан Петко ли трябва да се случи спирането на тази практика?!

    Здравка Сабахова, потомка на тракийски родове, също отбеляза, че е възмутена от това, което се случи на Общинската сесия. „Ако моите деди разберат как се е изказал един тракиец, съветник на БСП, биха се обърнали в гробовете“, коментира тя доводът на Коста Стоев.

    От Сдружение „Доган Хисар“ посочиха, че продължават с акцията по обявяването на Капитан Петко войвода за почетен гражданин на Хасково през септември и ще търсят подкрепа за това и извън областния град Хасково.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (39)

    • 1
      По
      Потомък
      22 -9
      13:27, 3 авг 2020
      Борбата за правда и признание трябва да продължи на всяка цена! Давайте младите напред и изметете тази политическа измет, която осквернява нашите светини!
      • Ай
        айсикт
        12 -13
        14:24, 3 авг 2020
        Защо смяташ , че Капитан Петко Воевода не е признан в Хасково, след като има 5 метров паметник? Какво искаш още?
      • Ба
        баш тракиец
        8 -8
        16:17, 3 авг 2020
        Напреж тракийци смело , с гюся напреж, нашто знаме е месаля, засрука е нашта бомба. Тракийците се нагаждат на всяка власт , преди 1989 г. всеки тракиец - партиец , сетне всеки трекиец седесар , начело с един съчанлия вече покойник, сега всеки тракиец герберас, накрая искат да осерат и името на един достоен българин капитан Петко.
      • Му
        Музеен деец
        3 -2
        23:19, 3 авг 2020
        Георги Граматиков агент и доносник на тайните служби не заслужава да бъде удостоен с това звание. Мръсник и търговец на антики и артефакти.
      • Пе
        Петев
        4 -2
        23:59, 3 авг 2020
        По големи патки от тези трите не мога да си представя.
    • 2
      Ср
      Срам
      21 -10
      13:41, 3 авг 2020
      Срам и позор и подигравка с паметта на Петко Киряков, който е спасил града ви от опожарение. Аман дребни политически сметки-
    • 3
      Тр
      тракиец от Пелевун
      23 -13
      14:02, 3 авг 2020
      Тези никому неизвестни инициатори нямат ли нещо друго, с което да изпъкнат. Това е една обида за Капитана. Той е национална и европейска величина, той няма нужда от подобни "четки". Целта на всичко това е инициаторите да натрупат някакъв актив. И всичко това е подло и грозно. Оставете на спокойствие костите на героя, не ги подмятайте като бюлетини. Той е заел своето място в сърцата на всички и няма нужда от съвременен пиар. Не го употребявайте като лична вещ. Той е на всички. И най важното-той не е застрашен от нищо и няма нужда от вашата защита и от лицемерието ви.
    • 4
      Чи
      ЧИТАТЕЛ
      21 -9
      14:18, 3 авг 2020
      Защо бе мои добри съграждани от инициативния комитет се борите за нещо,което няма да направи Капитан Петко нито по-голям нито по-малък!
      Капитан Петко е в алеята на героите на България,какво повече!?
      Ако ни гледа от отвъдното, той би желал само едно от нас " Да бъдем
      повече българи и да си обичаме нашата малка Българийка"
    • 5
      Пр
      Пройчев
      15 -7
      14:21, 3 авг 2020
      "Почетен гражданин" върви и с някои материални облаги. Например безплатно пътуване с градския транспорт. И съгласно това трябва да се издаде безплатна карта за пътуване на името на Капитана. Е, това вече не е ли подигравка. Освен това званието е почетен ГРАЖДАНИН на Хасково. Какво означава понятието ГРАЖДАНИН? Означава човек, който в момента е жив . Ако не е жив, той не е гражданин на никое населено место. Почетни граждани се правят живи хора. На умрелите се правят паметници. Ако тези псевдопатриоти искат да изпъкнат, нека направят подписка за още един паметник в Хасково. Аз ще направя дарение. Другото е съизмерване с големия Българин, което е жалко. Тези инициатори да намерят друго место за избиване на комплексите си.
    • 6
      На
      Наблюдаващ
      17 -7
      14:43, 3 авг 2020
      Името и делото на Капитан Петко бяха осквернени от едно очилато двукратно което узунджовеца държи на коишка и насъсква. Този същия плужек му е време за промяна и скоро ще си смени господаря защото мустакатия няма вече да го хрантути. Така че внимание гнидата си търси нов донор.
      • Не
        НЕ наблюдаващ
        7 -5
        14:49, 3 авг 2020
        За кого става въпрос. Кажи да знаем. Иначе излиза, че говориш сам със себе си. Нищо лично.
      • Да
        да допълня
        11 -4
        16:20, 3 авг 2020
        ……….за едно недоразумение имащо се за журналист.
      • Да
        Да
        8 -2
        18:43, 3 авг 2020
        И за съветник си има ама е гнида
      • Пи
        питам
        3 -1
        06:15, 4 авг 2020
        Защо му криеш името. Защо говориш с недомлъвки. От какво се страхуваш. След като си казал А, кажи и Б. Иначе излизаш като един жалък интригант и доносник. Пак те питам, кажи му името. Хората не са длъжни да знаят за всички интриги в общината. Защо се страхуваш и говориш като ***** с недомлъвки.
    • 7
      25
      2551
      12 -4
      14:51, 3 авг 2020
      Кому е нужно да го обявят за почетен гражданин??Може би едно никому неизвестно движение търси мединото внимание!!Вие как с цялата си наглост искате да натрапите идеята си на 70-80 хиляден град с подписите на 2500 човека??Няма ли достойни сред живите та търсите все сред мъртвите и почти всяка година обявяват някого за почетен гражданин посмъртно??!!Ако пък няма си спестете една година званието много правилно са постъпили общински съвет Хасково!!Ако организирате нова подписка аз лично ще организирам друга срещу вашата да видим кой ще събере повече подписи!!
      • Д.
        Д. Д.
        4 -5
        17:19, 3 авг 2020
        Направете бандитът Боко Еднокнижното почетен гражданин на града.
    • 8
      Кю
      Кюмуров
      16 -5
      14:56, 3 авг 2020
      На Капитан Петко Воевода в знак на признателност от Хасковлии има издигнат голям паметник. Всеки следващ знак на признателност трябва да е по голям от този. Не смятам, че някаква хартия с подписа и печата на Дечев е нещо по голямо от паметника.
      • Кю
        Кюмуров
        7 -7
        15:25, 3 авг 2020
        Не е ли време и някой стругар от "Млада гвардия" или електроженист от "Химмаш" с 40 г стаж да се обяви за почетен гражданин. А защо не и мен да обявите. Аз съм копал въглища 40 г и съм отоплявал доста семейства от Хасково.
    • 9
      Ло
      Локо Пд
      8 -9
      15:51, 3 авг 2020
      Срам за товарищите и таваришутките от БСП коит избягаха по команда от гласуването и да търсят политически рекет. Ще бъде още по-голям срам когато се случи така че ДПС да подкрепи призива.
      • За
        запознат
        9 -2
        16:22, 3 авг 2020
        При ДПС има ценоразпис, нищо не става безплатно , даже и до тоалетната да отидеш, така , че като не разбираш не бутай в навалицата.
      • Пр
        Премянов
        2 -2
        18:44, 3 авг 2020
        Аз така им казах. Мълчи и ти
    • 10
      ИА
      И аз съм тракиец
      14 -5
      16:30, 3 авг 2020
      И аз съм тракиец и смятам, че не трябва едно такова име като Капитан Петко войвода да се "харчи" за лични амбиции на няколко преминали гражданки, които с непонятна стръв гледат да се закачат в някоя новина и да им се чуе името. Капитан Петко е НАЦИОНАЛЕН герой, в Хасково няма човек, тракиец или не, който да не е чувал за него и да не изпитва заслужена почит към тази светла личност. Има прекрасен паметник, непрекъснато се отбелязват годишнините му, провеждат се различни мероприятия от тракийци в негова чест. Какво повече? По-голям ли ще стане, по-значим ли ще стане, по незабравим ли ще стане?! Хайде спрете се! А общинските съветници са постъпили мъдро. Браво на г-н Стоев, че отказа. Не бива да се принизява една такава общонационално ( и не само национално) значима личност с гражданство, дори и да е в Хасково. И какви са тези нови дружества, и вие ли тракийци, като поповете и ред други нереализирани или амбицирани с други подбуди организации започнахте да се роите и да правите алтернативни? За какво ви е бе хора. Кои млади ще ограмотявате и възпитавате бе, хора?! А, бе , на младите въобще не им пука, не ги интересува!
      Спрете се, опомнете се!
    • 11
      Гр
      Гражданка
      10 -5
      16:32, 3 авг 2020
      Държавата се тресе, те с какво се занимават!
      Какви млади, какви тракийци, какви пет лева! То хора не останаха тук.
      • Мю
        Мюмюн
        5 -7
        17:28, 3 авг 2020
        Всеки е свободен да занимава с каквото прецени за добре, другарко.
    • 12
      Ти
      Тихчев
      4 -10
      16:46, 3 авг 2020
      Почетен гражданин да се дава само на живи хора.Аз... Виж коментара
      • Да
        Да сме наясно
        4 -2
        18:45, 3 авг 2020
        И за себе си и за себе си и преди всичко за себе си
    • 13
      Во
      Войвода
      5 -6
      17:10, 3 авг 2020
      С двете ръце За !!!!
    • 14
      Уч
      учуден
      10 -5
      17:34, 3 авг 2020
      Тези мисирки от снимката/да ме извинят мисирките , че ги сравнявам с подобни същества/, как виждат на стената в общинския съвет снимките на кака Снежа Гарабед и Капитан Петко наравно една до друга с еднакви заслуги и еднакви почести. Тези въобще имат ли грам мозък в главите си. Кака Снежа и Капитан Петко - гордостта на Хасково. Някои хора с възрастта съвсем изперкват.
      • Ка
        кака Снежа
        5 -4
        18:01, 3 авг 2020
        Г.Иванов, гуруто на някои от сегашните общински съветници да му си бере кахъра. Иначе какво лошо, различните хора имат в различното време своето място
      • Ив
        Иванов
        10 -1
        18:14, 3 авг 2020
        Капитан Петко ще бъде поставен не до, а след снимките на кака Снежа и бащата на Гришо. Те са удостоени по напред. През това време Петко Войвода си е чакал реда. Така излиза и това е гавра с неговата памет.
    • 15
      Ай
      айсикт
      9 -3
      18:08, 3 авг 2020
      Тези женици с болни амбиции не могат ли да си намерят друго поприще за изява, та са решили да се ровят в костите на човек починал преди 120 г. Ами аз предлагам да обявим за почетни граждани Левски, Ботев, Раковски, Каравелов, Бенковски, Хаджи Димитър, Филип Тотю, Хан Крум, Хан Кубрат, Хан Аспарух, ...
      • До
        ДО АЙСИКТИРЧО
        4 -7
        18:18, 3 авг 2020
        Защото си тъп и непросветен, ама поне прочети да не си умреш неграмотен:
        - Левски е идвал два пъти в Хасково да организира комитет
        - Ботев пък въобще не е идва в Хасково
        - Раковски е бил откупчвач на данъка от Узунджовския панаир
        - л. Каравелов не е идвал в Хасково
        -Петко Каравелов е патрон на хасковската гимназия от преди 1944 г.
        -Бенковски не е идвал в Хасково,
        - х.Димитър е идвал до узунджовския панаир и т.н.
        - капитан петко е прекарал с четата си повече от два месеца за да пази града от бандите на сен клер /хидает паша/, а хасковци са събрали пари за издръжка на четата и са били безкрайно благодарни за подкрепата!
      • Ай
        АЙСИКТИР до мършата
        3 -1
        20:22, 3 авг 2020
        Още един айсиктир. Ако си толкова просветен определи среща, аз ще дойда да си ги премерим. Ако си даскал по история, жална ти майка. Когато аз следвах, в моята специалност се
        бореха по 10 човека за 1 место, а по история се влизаше с тройка. Мършо, нямаш право да обиждаш.Мършо, нямаш право да обиждаш. А Левски все пак е идвал и има нещо общо с Хасково, така ли?
    • 16
      Ди
      Димо
      11 -6
      18:33, 3 авг 2020
      Тези от снимката наистина ли са с такова изкривено самочувствие, та са тръгнали да предлагат подобно нещо. Да занимават ОбС със събития от преди 150 г. И тези събития да бъдат включвани в дневния ред, по тях да има изказвания, разисквания и гласувания за живота и дейноста на Войводата. И някакви съветници с 8 клас ще дават оценка за неговата дейност и ще слагат отпечатък върху неговата биография. УЖАС. Сулю и Пулю ще оценяват Войводата и ще произнасят присъда. А бе мисирки, не виждате ли, че сте нищожества даже само като застанете до паметника на Капитана, да не говорим спрямо неговото дело. Снимайте се до паметника му, поднесете букет, но повече не. Оставете го на спокойствия. Всичко от което е имал нужда, той си го е постигнал сам. Няма нужда от саможертви като вашите. Занимавайте се със себе си, не се бъркайте в големите събития. Малки сте, за да ги решавате.
    • 17
      Ст
      Станчо & Делянчо
      3 -4
      21:42, 3 авг 2020
      Гърбавите пак се разврякаха.
    • 18
      Ив
      Иван
      3 -4
      06:23, 4 авг 2020
      Тезижени са луди, умират да бъдат популярни, но са избрали много неудачен начин да постигнат това. На гърба на един известен в цяла Европа човек. А те горките не ги знаят кои са даже от съседния вход. И много страдат от това. И сега изведнъж като се изтъпаниха с тази инициатива , даже чак по телевизията ги дадоха. Браво на тях.
      • Лу
        луд
        3 -3
        08:57, 4 авг 2020
        Луд умора няма както се казва, раничко си станал още в 6.23 ч. да пишеш, цяла нощ това ли измисли. Не ти ли дойде наум, че тези хора се опитват да компенсират безхаберието на много хора.
      • 25
        2551
        1 0
        10:31, 4 авг 2020
        Иван е прав а ти правилно се зовеш луд!!!
    • 19
      Гн
      гнусно и кощунствено е
      1 -1
      13:55, 4 авг 2020
      Кощунство е да се ровиш в костите на починали преди 120 г.
    Последни новини