28 °C

Повече реклами в телевизията и контрол върху видеоплатформите предвижда държавата

Промените в действащия Закон за радиото и телевизията предложени за обществено обсъждане

Държавата в лицето на Съвета за електронни медии да започне да упражнява ефективен контрол и регистрация на платформите за видеоклипове в интернет предвижда проектозакон за промяна на Закона за радиото и телевизията, предложен от Министерски съвет. От 1 до 31 август тече периода на обществено обсъждане на проекта, който е публикуван в страницата на Министерството на културата.

Под контрола на СЕМ ще попаднат всички доставчици на платформи за споделяне на видеоклипове, които са в юрисдикцията на Република България, както и електронните варианти на вестници и списания, в чието редакционно съдържание има видеоклипове и анимирани изображения.

Съветът за електронни медии ще поддържа постоянен регистър на доставчиците на платформи. Всеки, който предлага подобна услуга, ще трябва да предостави пълни данни за собствеността, URL на сайта, в който ще се качват видеоклипове, а при прекратяване на дейността ще трябва да се отпише. Неспазването на тези условия ще доведе до финансови санкции. СЕМ ще е длъжен да проверява и съдържанието на клиповете, качени на платформите, за да бъдат спазени други изисквания, посочени в закона – опазването на децата от вредни влияния, количеството и вида на рекламите и продуктовото позициониране.

За да се регулира медийният пазар, ще бъдат изготвени множество кодекси за поведение и стандарти, изрично посочени в закона. Те задължително трябва да включват: Етичен кодекс на българските медии, разработен от Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“; Единен стандарт за регулация на нивата на звука в рекламата, приет в индустрията; Национални  етични правила за реклама и търговска комуникация, разработени от Сдружение „Национален съвет за саморегулация“, съобразени с Кодекса за поведение по чл. 17а, ал.3; други стандарти за прилагане на европейските директиви. Освен това в закона е предвидено СЕМ съвместно с  доставчиците на медийни услуги, включително Българската национална телевизия и Българското национално радио, да изработи Кодекс за поведение, съдържащ мерки за   оценка, означаване и ограничаване на достъпа до предавания, които са неблагоприятни или създават опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата.

Законът за радио и телевизия предвижда и забрана на рекламата пред деца на храни, които са вредни за тях, съдържащи мазнини, трансмастни киселини, сол/натрий и захар.

Сериозни промени се предвиждат при регулацията на рекламата в електронните медии и интернет платформите. Ако в любителските клипове, качени в интернет, се съдържа неподходяща реклама, доставчиците на услугата носят отговорност, включително и финансова. За целта те ще трябва да въведат функция, която да идентифицира потребителите, които качват съдържание при тях, като при това ъплоудърите ще трябва да декларират дали видеото съдържа аудиовизуални търговски съобщения.

В телевизиите също ще има промени по отношение на рекламата. Премахва се ограничението от 12 минути реклама на час. Според новите мерки рекламата може да заема 20% от времето между 6 и 18 ч. Общо 72 минути може да бъде рекламата в праймтайма между 18 ч. и полунощ. Разпределението зависи от доставчика на медийната услуга.

Сериозна част от проектозакона е отделена на изискванията за улесняване на достъпа до медийни продукти на хората с увреден слух или зрение.

Законът става по-категоричен по отношение на журналистическите правила. В чл. 15 без уговорки се казва, че доставчиците на медийни услуги и журналистите не са длъжни да разкриват  източниците на информация. В досегашния вариант на закона съществуваше изключение, че това не важи при висящи съдебни производства или жалба на засегнатото лице. Новият проект позволява журналистите да включват и информация от неизвестен източник, като изрично посочват това.

За сметка на тази защита, са разхлабени ограниченията при отразяване на личния живот на гражданите. Досега законът предвиждаше забрана за отразяване на личния живот на хората без изричното им съгласие. Новият текст гласи:

"Доставчиците на медийни услуги зачитат правото на личен живот и спазват правилата за защита на личните данни на гражданите, като вземат предвид баланса между правото на личен живот и правото на свобода на изразяването и информацията".

Премахнато е задължението на медиите да се извинят на засегнатото лице, което беше изрично условие в сега действащия закон.

Друга новост в проекта е въведената задължителна квота от 30% европейски произведения в каталозите на доставчиците на аудиовизуални медийни услуги по заявка. Това няма да важи само за тези, които имат под 1% зрителски дял.

В Закона за телевизия и радио се въвежда и терминът „медийна грамотност“. Предвижда се да бъде разработена политика за медийна грамотност, която да помогне на гражданите да правят информиран избор за медийното съдържание и услуги, да ги използват безопасно и сами да създават медийно съдържание с отговорност и етика. Задачата да изработи националната политика за медийна грамотност е на министъра на културата. Той лично ще докладва и на Европейската комисия за нейното изпълнение.

Източник: Клуб Z

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ши
  ********* & Боко
  6 -3
  11:13, 2 авг 2020
  Поредният закон на организираната престъпност.
 • 2
  Сл
  Слави Трифонеску
  6 -1
  12:44, 2 авг 2020
  Сега телевизията ми ще стани 78 лева.
 • 3
  Има ли за гледане .турски филми ли да гледам ? Или реклами ? Или геювски предавания ? Или фалшиви новини ?
 • 4
  Бх
  БХК
  2 0
  10:17, 3 авг 2020
  Което видео е срещу педерастията, самозадоволяването, циганите, разврата, 5 G, властта ще бъде сваляно и цензурирано. Всичко, което развращава и е насочено срещу хората ще бъде хвалено, представяно като нещо добро и поущрявано! Думите морал, чест, достойнство ще бъдат усмивани.
  Ще се поущрява арогантноста, нафалството и други разлагащи общестното ценности.
  • На нормален човек ако обясняваш , че педерастията е нещо нормално ще те изгони. Може и да те пребие. Но когато това го обясниш на лош матриал - ще ти повярва и ще почне да го повтаря. Пак стигаме до матриала. Ами не го бива и тва си е. Лесно сеп лъжат загубеняци ,смачканяци, тъпаци. Въобще лош матриал. И в бг успяват.
 • 5
  Ще попитам. Човешко ли е мъж да го отпере в задника на друг мъж и на това да му викат европейска ценност. Че това е по лошо от социализма. Там поне имаше морал

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини