Нитратни, нитритни и амониеви йони са и в труповете на кравите край Марица

Наличието на нитратни, нитритни и амониеви йони са потвърдени в изследваните от БАБХ трупове на умрелите край Димитровград крави.

Резултатите от първоначалните лабораторни изпитвания, извършени на проби от умрелите след водопой в понеделник животни потвърждават наличието на откритите и във водата нитратни, нитритни и амониеви йони.

В Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, в лаборатория „Токсикология“, се извършват изпитвания на тъканни проби от всички 28 животни.

Установено е, че концентрацията на нитратни, нитритни и амониеви йони, превишават около 50 пъти физиологичните норми.

След приключване на всички изпитвания, резултатите ще бъдат предоставени на разследващите органи.

Превишение в големи норми на същите вещества бяха открити и в пробите от водата, взети от заустването на канала, който се излива в р. Марица край Димитровград.

По случая  се води досъдебното производство, засега само за  причиняване или допускане на замърсяване на воден басейн. В момента то е образувано срещу неизвестне извършител. От Прокуратурата обаче уточниха по-рано през седмицата, че е възможно да се промени членът, по който се води досъдебното производство и към първоначалното обвинение  да се присъедини и това за причинавяне смъртта и на животните, ако се докаже, че те са умрели след като са пили от водата в канала.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Ов
    Овчар
    13 -4
    10:40, 1 авг 2020
    Да се готви собственикът на умрелите крави, той ще излезе виновен! В Белгия новината е излезнала със следното заглавие: " Умрели крави от старост край Димитровград ". Ако някой има познати или близки там, нека ви изпратят озаглавена статия от Белгия, кравите са умрели от старост!
  • 2
    Xx
    Xxx
    20 -7
    11:44, 1 авг 2020
    Да затварят завода.
  • 3
    Важно е кво е свързано с тия амониеви йони
    - има амониев цианид
    - има живачен нитрати и нитрити
    - има плутониеви нитрати и нитрити
    ......
    Ако е само амониев нитрат или нитрит , кравите щяха да се мъчат 2-3 часа
    ....
    Плюс , гледал съм животинки - мишки и врабчета - като им мириши на амоняк и не пият
  • 4
    Ар
    Артър Конън ги Доил
    9 -1
    21:21, 1 авг 2020
    Не бе кравите са яли тоест преяли с пасти и баклави връчени им лица от завода Е как да съдиш такива милостиви и щедри хора
  • 5
    Ам
    Амброзио
    7 -1
    11:32, 2 авг 2020
    АРТЪРЧО не само кравите вече и ние хорицата в България минахме на пасти и баклави благодарение на ГЕРБА и неговия незаменим ВОЖД Бойко Европееца носител на евроатлантическите ценности в България
  • 6
    Ре
    Ремзи мехмед
    2 -4
    15:41, 2 авг 2020
    Да затворят завода стефан и за пандиза
  • 7
    Ди
    Димитър Стефанов
    3 -1
    19:54, 2 авг 2020
    А стига бе, какви са тези фалшиви новини!? Кравите са умрели от старост!
  • 8
    Ис
    Истината
    5 -2
    19:56, 2 авг 2020
    В завода не се правят модернизации, които да модернизират цеховете. Основно се ремонтират тоалетни и бани с фирмата на Венци, които се отчитан на Стефан има и по един залък и за бат Слави и Табаката. Ел. фирмата без да се отчете на Боба и Пламен няма. А пък Веско си го знаем с Ремстрой.
    Затова завода е една цъкаща екологична бомба
  • 9
    Се
    СЕРЬОЖА КЮЧУКОВ
    2 0
    18:00, 3 авг 2020
    Отнасям се с разбиране към част от коментарите и мотивацията им. Но все пак се питам - може ли пък чак толко тъпи да са българите? Щот аз знам че са тъпи, ама па толкоз чак... А фактът, че само аз заставам зад ВСИЧКО КАЗАНО ОТ МЕН С ИМЕТО СИ (в това число зад над 1000 публикации в профила си...) говори достатъчно... Впрочем и за 2-3 по темата...
Последни новини