21 °C

Президентът Радев: България трябва да си постави амбицията да постигне по-висок устойчив темп на икономическо развитие с много повече добавена стойност

България трябва да си постави амбицията да постигне по-висок устойчив темп на икономическо развитие с много повече високи технологии и добавена стойност. Това означава предвидима нормативна база, блокиране на лобисткото законодателство, намаляване на административната тежест, с електронно управление и дълбока трансформация на образованието и науката. Това заяви президентът Румен Радев, който на церемония днес приветства представителите на българския бизнес, отличени в класацията за 2019 г. на "Капитал" за стоте най-големи компании у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Ако искаме България да бъде модерна и демократична държава, в която младите българи да остават, трябва да се обединят усилията на всички за необратими обществени промени за върховенство на правото, защита на правата на гражданите и на правото на собственост", е отбелязал президентът Радев. Държавният глава е допълнил, че ще се постигне успех само ако обществената енергия в момента, доведе до положителен краен резултат. "Това означава България да бъде демократична държава не от гледна точка на фасадност на модерни институции, а да има наистина работещи институции, и то с ясен правов ред", е заявил президентът.

Румен Радев е подчертал, че не трябва разпределянето на обществени поръчки и еврофондове да се води от користни интереси, а финансовите и управленски механизми трябва да насърчават свободната конкуренция, инициативността и креативността на българина и бизнеса. "Ако имаме такова управление и модерни закони, ще изведем нашата икономика в съвременна европейска орбита", е отбелязал Радев.

По думите на държавния глава, не бива целите на страната ни да се свеждат до преодоляването на кризата след коронавируса, а да се направят сериозни и необратими промени в сферата на обществените отношения и на законността. "Нашата икономика преди COVID-19 има своите успехи, но тя се задъхва от публичната среда. Ако искаме България да бъде развита в икономическо отношение държава, трябва да мислим със съвсем други мащаби, отколкото преди кризата", е заявил Румен Радев. Президентът е подчертал също значението на дигитализацията, информационното превъзходство и новите технологии за успех в световната икономика.

Радев е отбелязал усилията на българския бизнес за развитието на икономиката и откриването на перспективи пред младите българи. Президентът е приветствал и постиженията на най-големите наши компании за приноса им към брутния вътрешен продукт на страната, трудовата заетост, въвеждането на нови технологии и дял от българския износ.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Бг
  Бг Гражданин
  4 -3
  06:36, 31 юли 2020
  Мунчо много си противоречиш! Твоя екип ти пише съчинения без да влагаш всякъкъв смисъл.
  Какво устойчиво развитие като ти си главния виновник, който клати кошера и дестабилизира държавата. Но имай на впредвид г-н фелдфебел, че пчелите освен да събират мед могат и да те ужилят!
  • 12
   1212
   1 0
   09:33, 31 юли 2020
   Знаех, че има глупаци и платени подлоги на Б. Б. Ама като този,....просто не е за вярване!
 • 2
  Др
  друг гражданин
  4 -3
  07:20, 31 юли 2020
  Освен че е прост е и много тъп Раден!! Българските граждани са го избрали за държавен глава - президент, а той се държи като лидер на терористична гропировка целяща да свали с подривни средства закононто избрано правителство!
 • 3
  Бо
  Бо
  2 -2
  08:00, 31 юли 2020
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 4
  Ед
  Един друг мислещ гражданин
  3 -1
  08:43, 31 юли 2020
  ГРОБ се насраха от плюене
 • 5
  Ас
  АСЕН ИЛИЕВ
  0 0
  10:38, 31 юли 2020
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 6
  Ас
  АСЕН ИЛИЕВ
  1 0
  10:39, 31 юли 2020
  От ония дни тиквата говореше за палежа на партийния дом :) искаше да ви каже, кой организира протестите за да спаси властта си с палиативни промени и прах в очите на стадото :)
Последни новини