35 °C

КПКОНПИ удари трима кметове и шеф на РДНСК


Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) глоби и отне имущество на трима кметове и началник на РДНСК - Бургас. Неин председател е Сотир Цацаров.

Кметът на Ракитово - Костадин Холянов 

Конфликт на интереси е установен при Костадин Холянов - кмет на Община Ракитово за мандати 2015 - 2019 г. и 2019 - 2023 г. Производството е образувано на 17 юни 2020 г.

В хода на проверката е установено, че бивш работник на сина на кмета, е собственик на дружество, което доставя гориво на общината, ползвайки бензиностанцията на "Хол - Лес" ЕООД, собственост пак на същия син. Той разполага и с пълномощно да тегли неограничено средства от сметките на доставчика на горивото, по които пък плащанията постъпват с нареждания, подписани от бащата - кмета Холянов.

С решението на КПКОНПИ на Костадин Холянов е наложена глоба в общ размер на 10 000 лв., като в полза на държавата е отнета и сумата от 37 157 лв. - материална облага, реализирана от неговия син. Независимо от производството за конфликт на интереси, спрямо кмета на община Ракитово са предприети и действия от дирекция "Противодействие на корупцията", в резултат на които Комисията е приела решение за оперативно взаимодействие с Прокуратурата.

Румен Павлов, кмет на Стражица

Постановено е и трето поред решение, с което е установен конфликт на интереси по отношение на Румен Павлов, кмет на Община Стражица. След проведена тръжна процедура, общински имот с площ от 607 кв. м., е бил продаден за 11 472 лв. на Димитър Иванов, назначен по трудов договор от кмета Павлов като шофьор в общината. Година по-късно, Иванов продал имота на съпругата на Румен Павлов, за 6340 лв.
  
През 2019 г. Димитър Иванов придобил още един общински имот, с площ от 1020 г. И той, като първия имот, граничи с имота в Стражица, върху който е изграден хотел "Ралица", собственост на кмета Павлов. Шофьорът на общината, купувач на имотите, е и учредител и представляващ сдружение с нестопанска цел, което носи името на самия кмет - "Спортен клуб Румен Павлов - 2016 г.". Наложената глоба, в съответствие с разпоредбите на закона, е в размер на 5000 лв. С решение на Комисията от 13 май 2020 г. на кмета на Община Стражица, за установен конфликт на интереси, бе наложена глоба в размер на 15 000 лв. и отнемане на сумата от 53 350 лв. Първото решение на КПКОНПИ по отношение на Румен Павлов е от 20 февруари 2020 г., когато за сключени от него 12 договора в частен интерес му бе наложена глоба в общ размер на 60 000 лв.

Христо Христов, кмет на Болярово

Конфликт на интереси е установен и за Христо Христов, кмет на Община Болярово, мандат 2015 г. - 2019 г. Той е сключвал договори за отдаване под наем на земеделска земя от общинския поземлен фонд със своя син - земеделски производител. В процедурите по сключването им и определянето на наемната цена и на конкретния земеделския производител за наемател няма нарушения, но кметът е бил длъжен сам да се отстрани от изпълнението на тези задължения /да си направи отвод/, тъй като действията му са в частен интерес /на свързаното с него лице/. Наложената глоба е в размер на 5000 лв.

РДНСК - Бургас

Конфликт на интереси е установен и по отношение на инж. Милен Ненчев - началник на РДНСК - Бургас. Установено е, че до 04 август 2017 г. той е бил управител и едноличен собственик на "Консултант 7 БГ" ЕООД, с предмет на дейност консултантски услуги, инвеститорски контрол и строителен надзор, след което прехвърлил капитала на дружеството на съпругата си.

Тя е била едноличен собственик до 21 февруари 2020 г. На 27 март 2018 г. е сключен договор за строителен надзор между "Консултант 7 БГ" ЕООД и инвеститор, за осъществяване на строителен надзор на "Смесена сграда с паркинг" в гр. Бургас. В процеса на строителство на този обект, в РДНСК - Бургас, с началник инж. Ненчев, са постъпвали жалби за нарушения на ЗУТ.

Проверките, извършвани от негови подчинени служители, не са установявали каквито и да е нарушения при изграждането на сградата, чийто строителен надзор е осъществяван от дружеството, собственост на съпругата на началника на РДНСК, за което той е подписал и съответни писма до подателите на жаблите. С решението на КПКОНПИ е наложена глоба в общ размер на 10 000 лв.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  00
  007
  10 0
  16:26, 30 юли 2020
  В най скоро време това трябва да стане и в Първомай. Защото най корумпираната Община е тя.Всичко работи само с рушивети най вече общинса собственост.Нищо не става от този кмет Митков.Много жалко , че хората му повярваха.
 • 2
  Ст
  Стоян
  8 0
  16:39, 30 юли 2020
  Винаги са работили за определени хора.Много скоро ще трябва да отговарят за всичко това което са причинили на хората.Начело с Ружди и Гинка .
 • 3
  12
  123
  3 0
  16:43, 30 юли 2020
  Бъдете сигурни всичко ще се раследва 10 години назад.
 • 4
  Бъ
  Българин
  8 0
  17:25, 30 юли 2020
  Поздравявам от сърце тези протестиращи хора против корупцията и мафията в България. Много ама много съжелявам , че Първомайци търпят всичко това което се върти в тази Община.
 • 5
  Ас
  Аспарух
  4 0
  23:29, 30 юли 2020
  Години наред търпяхме корупцята на Папазов , Гинка , Марияна и др.Но този кмет се оказа много по зле от предишния.Наистина това вече не се търпи.Просто си играят със съдбата на хората.И всичко това го правят за някви определени хора за някви скапани левчета.

Хороскоп за 05.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
05 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
05 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
05 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
05 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
05 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
05 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
05 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
05 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
05 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
05 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
05 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
05 авг 2020
Последни новини